Επιστημονικά

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος;

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εφευρέθηκε το 2003 από τον κινέζο φαρμακοποιό Hon Lik. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επίσης γνωστά ως e – τσιγάρα και έχουν πωληθεί στην Ευρώπη από το 2006 και στις ΗΠΑ από το 2007 . Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης διαμάχης στη διεθνή αγορά.

Ενώ οι αντικαπνιστικές ομάδες θέλουν να απαγορευτεί η πώληση των e- τσιγάρων , λόγω της έλλειψης ρύθμισης και της έλλειψης επιστημονικών αποδείξεων που να στηρίζουν τα υποτιθέμενα οφέλη , οι υποστηρικτές αυτού ισχυρίζονται ότι η συσκευή είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Η πρώτη δοκιμή για τη σύγκριση e- τσιγάρου με επιθέματα νικοτίνης , τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες, φαίνεται να στηρίζουν τον ισχυρισμό των υποστηρικτών».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Chris Bullen , διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καινοτομίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία , διαπίστωσε ότι τα e- τσιγάρα είναι συγκρίσιμα με τα επιθέματα νικοτίνης , βοηθώντας τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Στο πλαίσιο της έρευνας , 657 καπνιστές που ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη . Οι συμμετέχοντες ελάμβαναν για 13 εβδομάδες βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος . Μια ομάδα από 292 άτομα έλαβαν τα εμπορικά διαθέσιμα e- τσιγάρα , καθένα από τα οποία περιέχει περίπου 16mg νικοτίνης. Άλλη ομάδα από 292 άτομα έλαβαν επιθέματα νικοτίνης και οι υπόλοιποι 73 συμμετέχοντες έλαβαν εικονικά τσιγάρα (placebo) , τα οποία δεν περιείχαν νικοτίνη.

Μετά από το πέρας των 13 – εβδομάδων της μελέτης , οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 3 μήνες για να διαπιστωθεί αν είχαν καταφέρει να παραμείνουν εγκρατείς στο τσιγάρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης , αν και δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διάφορα , το ποσοστό των συμμετεχόντων που με επιτυχία έκοψαν το τσιγάρο ήταν το υψηλότερο στην ομάδα με τα e- τσιγάρα ( 7,3 % ) σε σύγκριση με 5,8 % στην ομάδα με τα επιθέματα νικοτίνης και 4,1 % στην ομάδα με τα εικονικά e- τσιγάρα.

Επιπλέον , δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά σε τυχόν δυσμενείς αλλαγές στην υγεία των συμμετεχόντων λένε οι ερευνητές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα , ο καθηγητής Bullen είπε , «Η μελέτη μας δημιουργεί ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις του e -τσιγάρο σε σύγκριση με επιθέματα νικοτίνης και του εικονικού τσιγάρου , αλλά εξακολουθεί να είναι άγνωστη η αποτελεσματικότητα αλλά και οι επιπτώσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει η χρήση του ηλεκτρονικού – τσιγάρου . Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των συσκευών σε πολλές χώρες , είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμες, και μεγαλύτερες μελέτες, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτές οι συσκευές να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ως αποτελεσματικό και δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος “.

Πηγή: rttnews.com

Σχόλια

Επιστημονικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews