Κόσμος

Πότε θα πραγματοιηθεί η πιο θεαματική βροχή αστεριών

Πότε θα πραγματοιηθεί η πιο θεαματική βροχή αστεριών

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η πιο θεαματική βροχή αστεριών.

Οι Διδυμίδες θεωρείται ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο χρόνο. Συνήθως η διάρκεια του συγκεκριμένου φαινομένου κρατάει από τις  μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Αυτό γίνεται μόνο με την προυπόθεση ότι οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.

Ερευνητές έχουν αποδώσει στις Διδυμίδες, το χαρακτηρισμό «Βασιλιάς» των διαττόντων, και αυτό γιατί μπορούν  να «παράγουν» μέχρι  120 πεφταστέρια την ώρα, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι Διδυμίδες, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Μάλιστα προέρχονται από τον αστεροειδή «3200 Φαέθωνα», ο οποίος  ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, χωρίς «ουρά», που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν «νεκρό» πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει τη δημιουργία των διαττόντων.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Ο «Φαέθων», μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και στον Ήλιο, με συνέπεια, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία (πλησιάζει τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή) και έτσι να παράγει νέες εκροές σκόνης. Το ρεύμα αυτό προκαλεί τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα εισέρχονται στη γήινη τροχιά και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Άλλοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. Γι’ αυτό, θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews