Ελλάδα

«Πράσινο φως» για να μπουν στα δημόσια ταμεία τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ

«Πράσινο φως» για να μπουν στα δημόσια ταμεία τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ

«Πράσινο φως» άναψε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο.

Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών, που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη, το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των ευρωπαίων, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ αρχικά την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί τα κεφάλαια αυτά να δωθούν στο Δημόσιο, το πρωί του Σαββάτου ο ESM μπλόκαρε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι τα λεφτά του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Έπειτα από ατελείωτες πιέσεις και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα αργά το απόγευμα κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Εκτιμάται ότι η αλλαγή στάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συνδέεται με την πρόοδο στο χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και οι ευρωπαίοι άναψαν «πράσινο φως» για τα 555 εκατ. ευρώ.

Μόλις περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στο κράτος τα 555 εκατ. ευρώ.

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews