Κόσμος

Προκλητικό σχέδιο Β’ από Νταβούτογλου για διχοτόμηση της Κύπρου

Προκλητικό σχέδιο Β’ από Νταβούτογλου για διχοτόμηση της Κύπρου

Οι διαρροές έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την προκλητική δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος

Σχέδιο Β΄ για την Κύπρο φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει η τουρκική κυβέρνηση, δια χειρός του   υπουργού Εξωτερικών  Νταβούτογλου, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων.

Όπως αποκαλύπτει tovima.gr, το προκλητικό σχέδιο Νταβούτογλου προωθεί τη διχοτόμηση, βασιζόμενο στη λογική των δύο κρατών, κάτι που η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να επιβάλλει εάν δεν θα υπάρξει λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η τουρκική πλευρά σχεδιάζει να προωθήσει τη θέση ότι «η μη λύση αποτελεί λύση», δηλαδή να νομιμοποιήσει το σημερινό status quo.

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου Β’ διοχετεύει σε τουρκικές και τουρκοκυπριακές εφημερίδες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Καθημερινή Κύπρου, η Άγκυρα προσανατολίζεται στη μείωση κατά 6.000 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων. Το σχέδιο προβλέπει αναδιοργάνωση των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη και συγκεκριμένα τη μετατροπή των υφιστάμενων μεραρχιών σε ταξιαρχίες και των ταξιαρχιών σε συντάγματα. Κατά τις ίδιες πηγές, θα μειωθεί και το πολιτικό προσωπικό των κατοχικών δυνάμεων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα με την προκλητική δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρο.

Την Τρίτη αναμένονται να υπάρξουν χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντεχαϊμ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (επίσημο διαπραγματευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας) και Οσμάν Ερτούγ (διαπραγματευτή του κατοχικού καθεστώτος). Στόχος είναι να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, χωρίς όμως, μετά τα όσα αποκαλύπτονται, να υπάρχει τέτοια προοπτική.

Πηγή voria.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews