Κοινωνία

Προς τα τέλη Νοεμβρίου το επίδομα θέρμανσης

Προς τα τέλη Νοεμβρίου το επίδομα θέρμανσης

Ανέτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ. Τέλη Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες καταβολές.

Στα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο θα λάβουν οι πρώτοι δικαιούχοι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μη μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται 580.000 καταναλωτές, ενώ το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 35 λεπτά από 28 λεπτά που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή στην ουσία ακυρώνει την προκαταβολή, που αναμένει η πλειοψηφία των καταναλωτών για να προμηθευτεί το καύσιμο κυρίως στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Η καθυστέρηση θα επηρεάσει την κατανάλωση, εκτιμούν εταιρείες του χώρου των πετρελαιοειδών, εκπρόσωποι των οποίων αναφέρουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι σχετικά με το επίδομα και εκφράζουν καχυποψία σε σχέση με την προκαταβολή του 25% του ποσού που δικαιούνται.

Η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι οι εταιρείες έχουν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι πωλήσεις προς τα πρατήρια, δεν υπάρχει όμως και αντίστοιχη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών. Σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές, η αγορά είναι «νεκρή», στην Αττική το τελευταίο τριήμερο η κίνηση εμφανίζεται αυξημένη, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων εμφανίζεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται 580.000 καταναλωτές, ενώ το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά το λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

1. Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν:

• Αγαμοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2012 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

• Εγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

• Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.

3. Το ποσό της επιδότησης καθορίστηκε στα 35 λεπτά το λίτρο.

4. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Ειδικότερα:

α) Ποσό που ισούται με το 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης κατ’ επιλογήν του δικαιούχου.

β) Το υπόλοιπο του ποσού που δικαιούται ο αιτών βάσει της πραγματοποιηθείσας αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν αιτήθηκε την προκαταβολή καταβάλλεται μετά την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙΠΕΘΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

• Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

• Ονοματεπώνυμο.

• Αριθμός των προστατευόμενων τέκνων.

• Ενδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή.

• Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

• Αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

• Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

• Τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

• Ενδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

• Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πηγή kathimerini.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews