Κόσμος

Πρόστιμο 2,5 δισ. δολ. στην Deutsche Bank

Πρόστιμο 2,5 δισ. δολ. στην Deutsche Bank

Με ένα γενναίο πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων «φιλοδώρησαν» οι εποπτικές αρχές ΗΠΑ και Βρετανίας την Deutsche Bank για την εμπλοκή της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. H «καμπάνα» είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί σε ευρωπαϊκή τράπεζα για τη συγκεκριμένη υπόθεση (το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η UBS με 1,5 δισ. δολ.) και ανεβάζει τον λογαριασμό του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού για το σκάνδαλο αυτό πάνω από τα 3 δισ. δολ., αφού το 2013 η Deutsche είχε καταβάλει 725 εκατ. δολ. στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Καταπέλτης ήταν η ανακοίνωση της βρετανικής Financial Conduct Authority που αποκάλυψε ότι η Deutsche Bank εξαπατούσε τις αρχές επί μακρόν και υποστήριξε ότι η περίπτωσή της ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τράπεζες για τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των παραβάσεων. Αίσθηση προκαλεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές δημοσίευσαν ηλεκτρονικά μηνύματα διαπραγματευτών της Deutsche, με ένα εξ αυτών να γράφει ότι «Το Euribor είναι ένα διεφθαρμένο fixing και η DB αποτελεί μέρος αυτού!».

Απαιτούν δε από την τράπεζα να απολύσει άμεσα επτά υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στο σκάνδαλο και παραμένουν στις θέσεις τους.

Οι δυο διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche, Γιούργκεν Φίτσεν και Ανσού Τζάιν, σε κοινό ανακοινωθέν τους αναφέρουν ότι «λυπούνται βαθύτατα για το θέμα αλλά είναι ικανοποιημένοι που έκλεισε», υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα αποδέχεται τα ευρήματα των εποπτικών αρχών».

Πηγή imerisia

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews