Βιβλίο

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τώρα και στο κέντρο της Αθήνας

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τώρα και στο κέντρο της Αθήνας

Έφθασε και στο κέντρο της Αθήνας η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι. Η πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε αρχικά το 2012 στην Κηφισιά, έρχεται να καλύψει ακόμα περισσότερους κατοίκους, στο κέντρο της πόλης. Στον υπαίθριο χώρο που θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, όλη την εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι της βιβλιοθήκης θα μπορούν να δώσουν ένα βιβλίο και να πάρουν στην θέση του ένα άλλο. Δεν χρειάζεται συνδρομή, ή εγγραφή σε μητρώο. Απλώς θα εκτυπώνουν ένα αυτοκόλλητο που θα γράφει «αντάλλαξε το» θα το τοποθετούν επάνω στο βιβλίο, ώστε να αποφθεχεί η τυχόν κλοπή του. Η επιτυχία της βιβλιοθήκης, θα εξαρτηθεί από το πλήθος των ανθρώπων που θα συνδράμουν στην εν λόγω ανταλλαγή.

Τα εγκαίνια της υπαίθριας βιβλιοθήκης του Κολωνακίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στον χώρο της πλατείας Δεξαμενής με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων. Να σημειώσουμε πως άλλες δυο παρόμοιες βιβλιοθήκες υπάρχουν επίσης στην Κηφισιά, αλλά και στην Στέγη των Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Οι αρχιτέκτονες: Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκφράζοντας την επιθυμία τους για ένα ολόκληρο υπαίθριο δίκτυο ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που θα καλύπτει τον κάθε δήμο της Αθήνας. Συγκεκριμένα δήλωσαν: «Επιτέλους και μία βιβλιοθήκη στην καρδιά της Αθήνας. Το «πείραμα» πέτυχε. Όσο περισσότερος κόσμος μαθαίνει τι ακριβώς σημαίνει υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη και αγκαλιάζει αυτό το εγχείρημα, τόσο οι βιβλιοθήκες επιτελούν τον σκοπό τους. Ιδανικά θα θέλαμε αυτή η ιδέα να εξαπλωθεί και σε όλη την Ελλάδα. Δήμοι και κοινότητες είναι έτοιμοι να τις φιλοξενήσουν, το δύσκολο κομμάτι στις υπάρχουσες συνθήκες είναι να βρεθούν χορηγοί για την κατασκευή τους.»

 

Ακολουθούν δηλώσεις και άλλων επισήμων επί της παρούσης πραγμάτωσης:

 

Νέλλυ Παπαχελά, αντιδήμαρχος Αθηναίων την ημέρα των εγκαινίων: «Το βιβλίο και η ανάγνωση συνιστούν αναπόσπαστα στοιχεία της παιδείας, της γλώσσας και της κουλτούρας μας, καλλιεργούν την κριτική σκέψη- τόσο απαραίτητη για τη δημοκρατική μας συνείδηση- συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεπίδραση, προσφέρουν την συχνά αναντικατάστατη απόλαυση του κειμένου. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία πλατεία της Αθήνας, με έντονο το αποτύπωμα του πολιτισμού : στο καφενείο της Δεξαμενής σύχναζαν τα νεότερα χρόνια σημαντικοί λογοτέχνες, λόγιοι και καλλιτέχνες : Παπαδιαμάντης, Βλαχογιάννης, Καρκαβίτσας, Βάρναλης, Σικελιανός, Καζαντζάκης κι άλλοι ,πολλοί και σπουδαίοι.»

 

Επιμέλεια άρθρου: Δανάη Σωπασή
Πηγή: skai.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews