Γνώμες

Πρώτη φορά Αριστερά ; ; ;

Πρώτη φορά Αριστερά ; ; ;

του Ξενοφώντα Γρηγόρη

Πίσω στο 2010 στις πρώτες περιφερειακές εκλογές μετά την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει το δίλημμα: αν δεν κερδίσουμε την περιφέρεια Αττικής, πάμε σε εκλογές. H Περιφέρεια Αττικής δεν είναι παίξε γέλασε, λοιπόν. Διότι εδώ ζουν σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες, αλλά και πάρα πολλοί ξένοι. Αποτελεί, λοιπόν, μια μικρογραφία της σύγχρονης Ελλάδας με τις αιώνιες παθογένειές της αντιμετωπίζοντας σύνθετα προβλήματα, που έπρεπε να έχουν λυθεί χθες, όχι αύριο. Μόνο  το σίριαλ με το ΧΥΤΑ Γραμματικού να παρακολουθήσει κανείς, καταλαβαίνει την κατάσταση. Για να μην αναφερθώ στην παντελή απουσία σχεδιασμού  αντιπλημμυρικών έργων, με αποτέλεσμα η Αττική να πνίγεται εδώ και δεκαετίες, όπως και έγινε τις προάλλες.
Φυσικά οι ευθύνες για την παραπάνω κατάσταση βαραίνουν την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και όχι τη νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, που δεν έχει καλά καλά προλάβει να κλείσει δυο μήνες στο τιμόνι της Αττικής. Όμως, ο κόσμος, ο οποίος στήριξε και θεώρησε δικό του άνθρωπο την κ. Δούρου, περιμένει πολλά από εκείνη. Πόσο μάλλον όταν αυτή εξελέγη ενάντια σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί ‘’σύστημα’’.  Επομένως, η νέα επικεφαλής της Αττικής οφείλει να έρθει σε ρήξεις και να κάνει βαθιές τομές. Αν δεν μπορεί, ας μην ευαγγελιζόταν προεκλογικά τη μεγάλη αλλαγή, ώστε οι πολίτες να επέλεγαν από τον αρχή το δρόμο του πεζού ρεαλισμού.
Σίγουρα είναι δύσκολο να ανατρέψει ο οποιοσδήποτε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει υπογραφείσες συμβάσεις από την προηγούμενη αρχή. Όταν, όμως, η ‘’μίνι πρωθυπουργός’’, μια πραγματικά φέρελπις πολιτικός, δεν μπορεί να αλλάξει έστω κάποια τμήματα του προϋπολογισμού της περιφέρειας και τον ψηφίζει σχεδόν αυτούσιο, τότε πώς μπορεί να περιμένει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια μέρα θα σκίσει τα μνημόνια ; Πώς είναι δυνατόν από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανατραπεί ένας προϋπολογισμός μερικών εκατομμυρίων ευρώ της περιφέρειας, να μπορέσουν να ανατραπούν διεθνείς συμβάσεις ύψους 270 δισεκατομμυρίων ευρώ ;
Άρα κάποιοι είτε κρατούν μαγικά ραβδιά, τα οποία κρύβουν επιμελώς, είτε μας κοροϊδεύουν προεκλογικά όντας αποφασισμένοι μετεκλογικά να ακολουθήσουν την πολιτική του εφικτού. Το χειρότερο δεν είναι, όμως, αυτό .
Το χειρότερο είναι η απάντηση που δίνεται στις προσδοκίες των αδυνάτων που προσβλέπουν στην αλλαγή, όπως και έγινε από την κ. Δούρου στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. ‘’Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. Εγώ δεν δεσμεύτηκα για τίποτα και σε κανέναν’’, δήλωσε μετά το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας της ανάθεσης της καθαριότητας της περιφέρειας σε ιδιωτικό συνεργείο. Λες και κανείς  θα την κατηγορούσε για ρουσφέτια, αν προσλάμβανε τις γυναίκες αυτές. Πόσο μάλλον, αν η απόφαση πρόσληψης εγκρινόταν από ευρεία πλειοψηφία, αφού ο Γιάννης Σγουρός (!) είχε τείνει χείρα συνεργασίας προς τη Ρένα Δούρου καλώντας την να πράξει αυτό ακριβώς.
Καλά είναι τα φωτογραφικά ενσταντανέ προεκλογικά, όπως και τα φλογερά λόγια υποστήριξης του αγώνα των απολυμένων. Και αποτελεσματικά, αφού φέρνουν ψήφους. Απαιτείται, όμως, και, μετεκλογική συνέπεια. Συνέπεια σαν αυτή του παλιού Μανώλη, όχι της νεόκοπης Ρένας.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews