Επιστημονικά

Tο πρώτο «δίκαιο» και «ηθικό» smartphone

Tο πρώτο «δίκαιο» και «ηθικό» smartphone

Το πρώτο smartphone «δίκαιου εμπορίου» (fair-trade) στον κόσμο θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας ένα καθοριστικό βήμα προς την εδραίωση της «ηθικής τεχνολογίας», ενός κινήματος που ακολουθεί το πρότυπο του «ηθικού εμπορίου» (συναλλαγές που ενισχύουν την οικονομική θέση παραγωγών και ιδιοκτητών μικρής κλίμακας ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν στο περιθώριο).

 

Παραγωγός του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, το οποίο ονομάζεται Fairphone, είναι η ομώνυμη ολλανδική εταιρεία.

 

Κατασκευαστές smartphones όπως η Apple και η Samsung έχουν στο παρελθόν επικριθεί επειδή απέκρυψαν ότι τα προϊόντα τους παράγονται από υλικά που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και κατασκευάζονται σε εργοστάσια όπου οι συνθήκες εργασίας είναι από δυσμενείς έως απάνθρωπες.

 

Το Fairphone είναι κάτι μεταξύ του iPhone 5 και του Samsung Galaxy SIII: τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android, η οθόνη του έχει μέγεθος 4,3 ιντσών και θα πωλείται προς 325 ευρώ από τον προσεχή Δεκέμβριο.

 

Ηδη περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν κάνει προπαραγγελίες μέσω του ιστότοπου της εταιρείας. Το τηλέφωνο θα παρουσιαστεί επισήμως την προσεχή Τετάρτη στο Φεστιβάλ Ντιζάιν του Λονδίνου.

 

Τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στα κοινά smartphones συχνά προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ένοπλες ομάδες έχουν το έλεγχό των τοπικών ορυχείων και καρπώνονται όλα τα κέρδη.

 

Τα υλικά του Fairphone προέρχονται από ορυχεία τα κέρδη των οποίων δεν χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων. Το κινητό κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα. Η Fairphone διαβεβαιώνει ότι έχει δημιουργήσει ένα ταμείο που εγγυάται τη βελτίωση των μισθών των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας, καθιερώνοντας ανοικτές συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών.

 

Η εταιρεία Fairphone ξεκίνησε ως εκστρατεία για δίκαιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού των κατασκευαστών smartphone, αλλά εξελίχθηκε σε μια κοινωνική επιχείρηση.

 

Σε αντίθεση με τις συσκευές της Apple, το Fairphone μπορεί να «ξεκλειδωθεί» από τους καταναλωτές οι οποίοι μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.

 

Στο πλαίσιο του κινήματος του «δίκαιου εμπορίου», το οποίο στοχεύει στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και συνεταιρισμοί προμηθεύονται προϊόντα από μικρούς παραγωγούς οι οποίοι, σε όλον τον κύκλο παραγωγής, σέβονται κριτήρια όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews