Κόσμος

Προβλήματα με τα νέα iPhone κλυδωνίζουν την Wall

Προβλήματα με τα νέα iPhone κλυδωνίζουν την Wall

O διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook χαρακτήρισε προ ολίγων ημερών την παρουσίαση του νέου iPhone 6 και iPhone 6 Plus το καλύτερο λανσάρισμα που έγινε ποτέ. Ίσως να βιάστηκε… Την Πέμπτη το βραδύ η μετοχή της Apple κινήθηκε με απώλειες της τάξης του 3,8%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο για μια εισηγμένη της κλάσης της, σε επίπεδα οριακά κάτω των 98 δολ. συμπαρασύροντας την Wall Street στην μεγαλύτερη πτώση της το τελευταίο δίμηνο.

Αιτία ο καταιγισμός προβλημάτων που εκτιμάται ότι απειλεί το προφίλ της Apple ως η πιο πρωτοποριακή, επιτυχημένη και μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας. Από τη μια πλευρά η πολυεθνική ήλθε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο «bendgate» που πήρε αυτό τον χαρακτηρισμό μετά από παράπονα πελατών που αγόρασαν το υπερμεγέθες, για iPhone, 6 Plus ότι η συσκευή λυγίζει (bends) εάν υποστεί πίεση, όπως από την μεταφορά του μέσα σε τσέπες. Από την άλλη, λίγες ώρες μετά από αυτές τις αποκαλύψεις η Apple προχώρησε και στην ανάκληση του iOS 8 του τελευταίου λειτουργικού της συστήματος που είναι ήδη «φορτωμένο» σε αμέτρητα τηλέφωνα (και στην Ελλάδα). Το iOS 8 αποσύρεται από την εταιρεία προκειμένου οι προγραμματιστές της να λύσουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που υπήρχαν όπως την υποβάθμιση της επικοινωνίας του κινητού με τα δίκτυα της τηλεφωνίας και της λειτουργία του TouchID.

Πολλές φωτογραφίες με λυγισμένα iPhone 6 Plus έχουν κατακλύσει τα social media προκαλώντας επικοινωνιακή καταστροφή όσο φυσικό και αν είναι ένα τηλέφωνο που είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και τοποθετείται στην πίσω τσέπη ενός παντελονιού να λυγίσει αν όχι και να σπάσει όταν κανείς καθίσει επάνω του… Όμως το πρόβλημα έιναι ότι για πολλούς από τους φανατικούς οπαδούς της Apple, μεταξύ των οποίων και επενδυτές, αισθάνθηκαν ότι χάθηκε κάτι από την μαγική σχεδόν ικανότητα της εταιρείας να δημιουργεί πρωτοποριακά προϊόντα που αλλάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους και το περιβάλλον. Και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα που πολλοί ήδη χρεώνουν στον συνιδρυτή της εταιρείας, Tim Cook που διαδέχτηκε τον Steve Jobs μετά τον θάνατο του τελευταίου (Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να ΄εξορίσει΄ τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs και πολλοί δεν εχουν ξεχάσει το ρόλο του Cook).

Επενδυτές, αναλυτές, κρατικοί τεχνολογίας αλλά και απλοί χρήστες από καιρό διερωτώνται κατά πόσο η εποχή της Apple έχει περάσει όπως ακριβώς προ ετών πέρασε και η εποχή της Microsoft. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουν πως η πολυεθνική, με έδρα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια δεν θα συνεχίσει να βγάζει καθαρά κέρδη δισεκατομμυρίων όπως ακριβώς συνεχίζει να κάνει και σήμερα η εταιρεία του Bill Gates. Σημαίνει όμως σίγουρα ότι αμφισβητείται το αλάνθαστό της. Η Wall Street πήρε θεση στη συζήτηση αυτή χθες αφαιρώντας 3,5% από την αξία της μετοχής της και οδηγώντας την τιμής της στο κλείσιμο της Πέμπτης κάτω από το ψυχολογικά κρίσιμο επίπεδο (και πρόσφατο νέο υψηλό στην μετά split αποτίμηση) των 100 δολαρίων.

Οι μετοχές της Apple δεν έχουν καμία χρονιά την τελευταία 5ετία κινηθεί κάτω απο τα 100 δολάρια, εξαιρουμένης της περιόδου από τις αρχές Ιουνίου –οπότε και πραγματοποιήθηκε το split κάθε μετοχής σε 7 καινούργιες (αφού ήταν στα 600 δολάρια το κομμάτι τον Μάιο). Μετά το split άνοιξαν στα 92 δολάρια για να κινηθούν πάνω απο τα 100 δολαρια και πάλι στα τέλη Αυγούστου. Η πτώση της Πέμπτης είναι ασφαλώς μικρή αν αναλογιστεί κανείς την άνοδο από τον Ιούνιο αλλά και τα κέρδη των συνεδριάσεων πριν και μετά την παρουσίαση των νέων iPhone 6 και iPhone 6 Plus και του Αpple Watch. Άλλωστε το τελευταίο 12μηνο οι μετοχές προσαρμοσμένες για το split εξακολουθούν και εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 46%. Όμως ο μεγάλος όγκος συναλλαγών και το γεγονός ότι ο λόγος γίνεται για μια εισηγμένη με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 590 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι είχαν σημαντικά διαφυγόντα κέρδη.

Οι ψυχραιμότεροι θυμίζουν ότι ανάλογο πρόβλημα φήμης είχε δημιουργηθεί και με το iPhone 4 του 2010 πού είχε δυσκολία με τη λήψη σήματος της συσκευής και ως εκ τούτου πραγματοποιούσε προβληματικές έως αδύνατες τηλεφωνικές κλήσεις, επειδή η κεραία βρισκόταν στα πλάγια της συσκευής. Τότε ο Steve Jobs είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το πρόβλημα με μέτριο βαθμό επιτυχίας. Σύντομα όμως το πρόβλημα ξεπεράστηκε και έκτοτε η μετοχή έχει υπερτριπλασιάσει την αξίας της. Τώρα η εταιρεία δηλώνει ότι οι περιπτώσεις που τα  iPhone 6 Plus λύγισαν είναι «εξαιρετικά σπάνιες».

Παραδόξως, τα προβλήματα αυτά της Apple με το μεγάλο της iPhone δεν μπόρεσαν να ωφελήσουν, τουλάχιστον χρηματιστηριακά και για την ώρα, την μεγάλη της ανταγωνίστρια Samsung. Οι τίτλοι της στο αμερικανικό αποθετήριο την ώρα που η μετοχή της Apple σημείωνε υποχώρηση της τάξης του 3,8% υποχωρούσαν και αυτοί και μάλιστα περισσότερο από 8%. Η κορεατική εταιρεία που ελέγχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά smartphones είχε προβεί σε προειδοποίηση για κερδοφορία χαμηλότερη της αναμενόμενης από τους αναλυτές –ειδικά στην μονάδα των smartphones- πληρώνοντας το τίμημα αυτού του guidance.

H Apple έχει ήδη πουλήσει άνω των 10 εκατ. συσκευών iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Στην Ελλάδα δεν διατίθενται ακόμα. Όμως κάθε χρόνο εκτιμάται ότι στη χώρα μας πωλούνται πάνω 3 εκατομμύρια συσκευές, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο smartphones, έχοντας πλέον τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές πωλήσεις κινητών συσκευών. Από αυτά, πάνω από το 50% της κατηγορίας premium, δηλαδή όσα τιμώνται άνω των 300 ευρώ, είναι iΡhone. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αγοράστηκαν 60 χιλιάδες iΡhones, εκτιμάται όμως ότι ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς πραγματοποιούνται αθρόες παρα-εισαγωγές αλλά και αγορές κατευθείαν από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου WWDC 2014, ο 53χρονος CEO της Apple Tim Cook αποκάλυψε ορισμένα εντυπωσιακά νούμερα σχετικά με τις πωλήσεις των φορητών συσκευών iOS μέχρι σήμερα παγκοσμίως: συνολικά η Apple έχει πουλήσει 500 εκατομμύρια iPhone, 200 εκατομμύρια iPad και 100 εκατομμύρια iPod Touch. Ο αμερικανικός κολοσσός, μετοχές του οποίου διακρατούν πολλοί Έλληνες θεσμικοί αλλά και μικροεπενδυτές, είχε βάλει ψηλά τον πήχη για τα νέα iPhone 6 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει παραγγείλει από τους προμηθευτές του 80 εκατομμύρια κομμάτια μόνο για το 2014, περιμένοντας ότι θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων… Του μένει μόνον να έχει λύσει τα τελευταία προβλήματά του σε hardware και softwear μέχρι την καθοριστική για την αγορά περίοδο των Χριστουγέννων.

Η τιμή της μετοχής της Apple στην πενταετία

(προσαρμοσμένη για το split 1 σε 7 του Ιουνίου)

Πηγή capital.gr/ του Ηλία Μπέλλου

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews