Κόσμος

Σάλος με τη Sun: «Αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες» – Οργή από τον ΟΗΕ

Σάλος με τη Sun: «Αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες» – Οργή από τον ΟΗΕ

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας The Sun στο οποίο οι μετανάστες χαρακτηρίζονται «κατσαρίδες», προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

H Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στο Λονδίνο να κάνει τα πάντα ώστε «να καταπνίξει εν τη γενέσει την υποκίνηση του μίσους από τις βρετανικές ταμπλόιντ».

«Με γλώσσα παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούσε η εφημερίδα Kangura και ο ραδιοσταθμός Radio des Milles Collines στη Ρουάντα κατά την περίοδο που προηγήθηκε της γενοκτονίας του 1994, η αρθρογράφος της Sun (σ.σ. η Κέιτι Χόπκινς) δηλώνει: ‘Μην ξεγελιέστε. Αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες’», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία.

Ο Υπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια «πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» που, όπως υποστηρίζει, «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο δυσφήμισης, μισαλλοδοξίας και περιθωριοποίησης των μεταναστών και των ευρωπαϊκών μειονοτήτων, όπως είναι οι Ρομά».

Τη δεκαετία του 1930 «τα ναζιστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν αρουραίους και κατσαρίδες τους ανθρώπους που ήθελαν να εξοντώσουν», πρόσθεσε.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου στη βρετανική εφημερίδα τιτλοφορείται «Σωστικές λέμβοι; Θα χρησιμοποιούσα αναγνωριστικά ελικόπτερα για να σταματήσω τους μετανάστες», η Κέιτι Χόπκινς γράφει: «Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα στη θάλασσα, βάλτε τα βιολιά να παίζουν και δείξτε μου λιπόσαρκους ανθρώπους που μοιάζουν θλιμμένοι. Και πάλι δεν με νοιάζει».

Η αρθρογράφος της ταμπλόιντ ζητά να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κανόνια για να σταματήσει η μετανάστευση ενώ δηλώνει ότι «της φαίνεται καλή ιδέα» να ανοίξουν «μερικές τρύπες στον πάτο οποιουδήποτε μέσου θυμίζει πλοίο».

«Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντοφ εν έτει 1984 (σ.σ. παραπέμπει στη δράση που είχε αναπτύξει την εποχή εκείνη ο φιλάνθρωπος μουσικός για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία), όμως είναι φτιαγμένοι έτσι που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη», συνεχίζει το άρθρο.

Την περασμένη Δευτέρα μια μη κυβερνητική οργάνωση, ο «Οργανισμός Μαύρων Δικηγόρων» κατήγγειλε την εφημερίδα στη βρετανική αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρθρο αυτό θα μπορούσε να συνιστά υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος, με βάση έναν νόμο του 1986.

«Οι ύπουλες φραστικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και όσων ζητούν άσυλο από τις βρετανικές ταμπλόιντ συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό χωρίς να αμφισβητούνται σε νομικό επίπεδο. Είμαι σταθερός υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία εγγυάται το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όμως αυτή η ελευθερία δεν είναι απόλυτη», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

«Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες συνδέονταν επί χρόνια με βιασμούς, φόνους, ασθένειες όπως το HIV και η φυματίωση, με κλοπές και με όποιο κακούργημα ή πλημμέλημα μπορούσε να φανταστεί κανείς σε πρωτοσέλιδα άρθρα, σε σαλόνια εφημερίδων, σε γελοιογραφίες, σε άρθρα γνώμης, ακόμη και στις αθλητικές σελίδες σχεδόν όλων των εφημερίδων ταμπλόιντ της Βρετανίας», συνέχισε «Ομως πολλές από αυτές τις ιστορίες αποδείχτηκε τελικά ότι είχαν ‘διαστρεβλωθεί’ ή ότι ήταν ακόμη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες».

«Η ιστορία μας έχει δείξει, ξανά και ξανά, τους κινδύνους που ενέχει η δαιμονοποίηση των ξένων και των μειονοτήτων και είναι πραγματικά ασυνήθιστο και βαθύτατα σκανδαλώδες να βλέπουμε αυτού του είδους την τακτική να χρησιμοποιείται απλώς και μόνο επειδή είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να κερδίσουμε ψήφους ή να πουλήσουμε εφημερίδες», κατέληξε ο Υπατος Αρμοστής.

πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews