Πολιτική

Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική, ανέφερε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι -εφόσον επιτευχθεί- σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναλόγως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δούμε ποιος θα ελαφρυνθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

«Πέρυσι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, φέτος όλοι προεξοφλούν την έξοδο της χώρας από την κρίση, είπε. Η χώρα αφήνει πίσω οριστικά το χθες. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα η οικονομία της γίνεται ανταγωνιστική και η ρευστότητα επιστρέφει στην αγορά», τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, τρεις φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εφόσον η Ελλάδα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, τότε και οι δανειστές της θα πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.

Αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι:

1. με την ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών μπαίνει τέλος στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά την αξιολόγηση των τραπεζεζών από την Blackrock, συνέχισε, θα εκταμιευτούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ, ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή κριτηρίων του «Τειρεσία».

2. η ρευστότητα ενισχύεται από την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μετά από χρέη τεσσαρων ετών. «Τώρα ξεπληρώνονται 8 δισ. ευρώ δίνοντας ανάσες ρευστότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

3. εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική μέ τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε στις 10.00 το πρωί την 78η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τώρα εκφωνεί την ομιλία του στην αίθουσα Corona του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.

Ο κ. Σαμαράς θα περιοδεύσει ακολούθως στα περίπτερα της Εκθεσης, θα σταθεί στο περίπτερο της Αυστραλίας, όπου θα τον περιμένει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της χώρας και στις 12.45 θα προεδρεύσει σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

 

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews