Πολιτική

Σαμαράς: Εγκληματική βία ήταν και ο εμπρησμός της Μαρφίν και οι Σκουριές

Σαμαράς: Εγκληματική βία ήταν και ο εμπρησμός της Μαρφίν και οι Σκουριές

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα και να καταδικάσουν τη βία «χωρίς ναι μεν, αλλά», δείχνοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – «Αρχιερέας του πολιτικού διχασμού» ο Σαμαράς, απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση

«Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν την Δημοκρατία, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στην βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

«Είναι παράδοξο και θανάσιμος κίνδυνος για την χώρα το φαινόμενο των νεοναζί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία γιατί δημιουργούν τάγματα εφόδου και ασκούν βία. Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει σαν εγκληματίες και έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη. Η παρουσία των νεοναζί εκθέτει την χώρα, τώρα που μπορούμε να αναβαθμίσουμε την θέση της Ελλάδας καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι προς τους νεοναζί, να δείξουμε μηδενική ανοχή και παράλληλα να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δημιούργησαν και αυτό ακριβώς κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, η πολιτεία έδρασε γρήγορα, η Δικαιοσύνη συνέλαβε απέδωσε κατηγορίες σε βουλευτές κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ευρωπαϊκή χώρα».

«Τώρα δείξαμε ότι υπάρχει και πολιτική βούληση και αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Δημοκρατία πολεμάει και νικά τους εχθρούς της αλλά δεν πρέπει να γίνει όμοια με τους εχθρούς της. Η Δημοκρατία διαφυλάσσει τα δικαιώματα ακόμη και των εχθρών της. Αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο θα υποστούν τις συνέπειες και εν τω μεταξύ θα αποκαλυφθούν και οι χρηματοδότες τους για να φανεί ποιοι τους στήριζαν ενώ ήξεραν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος σημειώνοντας ότι η ιδεολογικά ταυτότητα παραμένει ίδια.

«Η ιδρυτική διακήρυξη είναι κήρυγμα πατριωτισμού, εθνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατίας, 39 χρόνια αργότερα οι διαπιστώσεις παραμένουν το ίδιο επίκαιρες. Η παράταξη μας ταυτίζει την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ελευθερία χωρίς έννομη τάξη και δικαιοσύνη», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε πως η διακήρυξη αναφέρει ακόμη ότι το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα προϋποθέτει ήπια πολιτικά ήθη «όσοι παραβιάζουν την έννομη τάξη υπονομεύουν την Δημοκρατία».

Σαμαράς: Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο από τη Χρυσή Αυγή

Ο κ. Σαμαράς μίλησε γενικότερα για τα φαινόμενα βίας σημειώνοντας ότι «παραβίαση της νομιμότητας δεν έγινε μόνο από την Χρυσή Αυγή αλλά και από άλλους».

«Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας και όχι να πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων. Ορμητήρια κουκουλοφόρων εντοπίζονται και εξουδετερώνονται κάποιοι ενοχλούνται ας ενοχλούνται, όσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται και οι νεοναζί θα απομονώνονται», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, για τα γεγονότα στην Μαρφίν και στις Σκουριές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα «χωρίς υποσημειώσεις και ναι μεν αλλά» σημειώνοντας ότι «η θεωρία της καλής και κακής βίας τροφοδοτεί την βία και τον εξτρεμισμό».

«Την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η ανάκαμψη»

Η ανεργία μειώνεται ενώ το ΑΕΠ δείχνει έστω και ελάχιστη τάση αύξησης είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε -πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ. ευρώ».

«Αυτή είναι η συζήτηση καιενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν χθες διαδόθηκε η φήμη ενώ το έχουμε πει πολλές φορές “δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα” -και το είπε και η πρόεδρος του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα-, ενώ η Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Αυτά οφείλονται αυτά στο ότι πιάσαμε τους στόχους μας, σε κάποιους δεν αρέσει, κάποιοι ακούν την λέξη επιτυχία και βγάζουν αφρούς».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

«Ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος και όχι τώρα που αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για να να είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή όπως μας αναγνωρίζουν διεθνώς θα πρέπει και στο εσωτερικό να είμαστε σταθεροποιημένοι».

Παράλληλα, μεταφέροντας την εμπειρία από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ είπε ότι όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται την Ελλάδα για επενδύσεις.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αλλαγές: «Το κόμμα κάνει τολμηρά βήματα, μεταρρυθμίζουμε το κόμμα σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό στο πρότυπο των κομμάτων της Ευρώπης, σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις οργανώσεις ανθρώπους κατευθείαν από την κοινωνία και την αγορά, δημιουργούμε θεματικούς τομείς».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η παράταξή μας κάνει ότι είναι δυνατόν για να βγάλει την χώρα από την κρίση, πάνε οι εποχές που μας καλούσαν να απολογηθούμε για όλα είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας, δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν».

«Ο λαός δεν θα μας κρίνει με τα κριτήρια των αντιπάλων μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχιερέας του πολιτικού διχασμού ο Σαμαράς

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ -ιδιαίτερα δε, στην έμμεση, «φωτογραφική» αναφορά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη βία στις περιπτώσεις της Μαρφίν και των Σκουριών.

«Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής του, ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία ομολόγησε  την έλλειψη πολιτικής βούλησης το προηγούμενο διάστημα, για την πάταξη της ναζιστικής βίας. Η ομολογία ενοχής του για το ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως εμφανίζονται και στη δικογραφία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε ως όφειλε, αλλά αντίθετα φλέρταρε ακόμα και με την ιδέα συγκυβέρνησης με τη Χ.Α, αναδεικνύει τις δικές της βαρύτατες πολιτικές ευθύνες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Εξάλλου» συνεχίζει το γραφείο Τύπου του κόμματος, παρά τις τωρινές διαβεβαιώσεις ότι θα εξαλειφθούν τα αίτια εξάπλωσης του φασιστικού φαινομένου, αυτές είναι σαθρές, στο βαθμό που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής της εξαθλίωσης».

«Την ίδια στιγμή» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς «ανακηρύσσεται για μια ακόμη φορά σε αρχιερέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων, από την οποία φραστικά και μόνο αποστασιοποιείται, για να διασκεδάσει την πολιτική του απομόνωση ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

Πηγή protothema.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews