Πολιτική

Σαμαράς: Εντός ή εκτός Ευρώπης το δίλημμα των ευρωεκλογών

Σαμαράς: Εντός ή εκτός Ευρώπης το δίλημμα των ευρωεκλογών

«Πρέπει οι Έλληνες να αποφασίσουν εάν θα πιάσουν τόπο οι θυσίες τους»

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση» – Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη «δύναμη που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας» και τον ΣΥΡΙΖΑ ως την «ευρωσκεπτικιστική δύναμη»

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την τελευτή έναρξης της ελληνικής προεδρίας ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως η δύναμη που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε ευρωσκεπτικιστική δύναμη. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δε θέλουν την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης». Άφησε την αισιοδοξία του να διαφανεί λέγοντας ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θα διατηρηθεί και «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016». Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αμφισβητεί την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι ο αρχηγός του επέλεξε να μη παραβρεθεί στην τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση και οι συνέπειες του δημοσιονομικού προγράμματος έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών που αναζητούν εκτόνωση και σημείωσε ότι υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία. Εν τέλει όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες «ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Ευρώπη σε σχέση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος για να μην σκιάσει την ανάληψη της προεδρίας με τα ελληνικά ζητήματα. Αντίθετα επικαλέστηκε τις προόδους που έχει κάνει η χώρα ως εγγύηση ότι θα διοργανώσει μία επιτυχημένη προεδρία. Θέλησε να δώσει απάντηση στους διεθνείς επικριτές της χώρας και παρέθεσε μία σειρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομική σταθερότητας και η οικονομία είναι σε καλό δρόμο και ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προυποθέσεις για μία επιτυχημένη προεδρία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από το προγραμματισμένο και υπογράμμισε απευθυνόμενος προς του ξένους δημοσιογράφους ότι «σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και το 40% του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η καλύτερη απάντηση δε όσους αμφισβητούν την οικονομική τους πορεία». Επιπροσθέτως είπε ότι η Ελλάδα είναι την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για να τεκμηριώσει ότι η Ελλάδα ήλθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές είναι οι αγορές είπε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε την αποκλιμάκωση των spreads που δείχνουν ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Επισήμανε ακόμη το ράλι στο ελληνικό χρηματηστήριο που δείχνει ότι στο σύνολό της η αγορά αν δεν χειροκροτεί πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση. Το αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ο κόσμος ακόμη υποφέρει ώστόσο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Συνέδεσε δε την πορεία της χώρας με την Ευρώπη λέγοντας ότι και η Ευρωπαϊκή

Ένωση αφήνει πίσω της την κρίση και ότι στην προεδρία της η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση μέσα από την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, την οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμιση της ανεργίας, τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, την κατχύρωση της ασφάλειας της εξωτερικής και της εσωτερικής. Βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας τόνισε θα είναι η «εμβάθυνση της Ενωσης για να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά προβλήματα που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε το ευρώ».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει στην προεδρία. Αναφέρθηκε όμως και στην οικονομική κατάσταση της χώρας λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες και το απέδωσε στην πολιτική κατάσταση τα πρώτα χρόνια της υπαγωγής στο Μνημόνιο «στις πολιτικές κρίσεις, τις εκλογές, τη συζήτηση για δημοψήφισμα». Γενικώς απέδωσε τις καθυστερήσεις στα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό και στο κακό κλίμα που δημιουργούσαν στο εξωτερικό οι φωνές που έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. «Βέβαια στον πυρήνα ήταν το υψηλό χρέος και άλλα θέματα όπως η υστέρηση ανταγωνιστικότητας» είπε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αναποτελεσματικότητα του προγράμματος. Αντίθετα είπε ότι τα προγράμματα σε όλες τις χώρες αποδίδουν εφόσον εφαρμόζονται σωστά. Επανέλαβε δε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Μπαρόζο μίλησε για τριπλές εκλογές στην Ελλάδα για να διευκρινήσει όμως αμέσως μετά ο εκπρόσωπός του ότι εννούσε τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές και όχι τις εθνικές. Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές έναντι των ευρωσκεπτικιστών και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.

Τελετή έναρξης

Η τελετή της έναρξης της ελληνικής προεδρίας ξεκίνησε στη 1:00 το μεσημέρι με την υποδοχή από τον πρωθυπουργό του Κολλεγίου των Επιτρόπων και το κοινό γεύμα που παρέθεσε αμέσως μετά η ελληνική προεδρία στους ευρωπαίους παράγοντες και στους Έλληνες υπουργούς.

O προαλιος χώρος του Μεγάρου γέμισε με μαύρες λιμουζίνες ενώ η κυκλοφορία απαγορευτηκε μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι τις 10:00 το βράδυ

Το γεύμα που παρέθεσε η ελληνική προεδρία περιελάμβανε ριζότο με αυγοράραχο Μεσολογγίου σε φωλιά από τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, φιλέτο ψαριού λαβράκι σε σάλτσα λεμονιού και βραστά λαχανικά. Για επιδόρπιο είχε παγωτό γιαούρτι με φρούτα και παστέλι. Το γεύμα ήταν λιτό και συνοδεύθηκε από κρασί λευκό Μοσχοφίλερο και κόκκινο Αγιωργίτικο. Τα τραπέζια ήταν κατανεμημένα ανάλογα με τις αρμοδιότητες των Επιτρόπων και των ελλήνων υπουργών και υπήρξαν σύντομες ομιλίες. Στο τραπέζι με τον κ. Μπαρόζο παρακάθισε εκτός από τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγελης Βενιζέλος. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δημιούργησε αίσθηση όταν κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν. Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ.κ. Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης. Στο γεύμα μίλησε ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Σαμαράς από οκτώ λεπτά ο καθένας και πέντε λεπτά ο κ. Βενιζέλος. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στην κρίση στην Ευρώπη και στις προοπτικές εξόδου το 2014. Μίλησαν ακόμη ανα ζεύγη από πέντε λεπτά ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Όλι Ρεν, ο κ. Νίκος Δένδιας και ο κ. Μαλστρομ, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιστιώτης και η κα Μαρία Δαμανάκη.

Την απόφαση για λιτή προεδρία ένιωσαν οι δημοσιογράφοι που ήταν από νωρίς στο κέντρο Τύπου του Ζαππείου. Για τους δημοσιογράφους προβλεπόταν μόνο καφές και όχι καλής ποιότητας ενώ την ώρα του γεύματος των επιτρόπων τους μοιράστηκαν σάντουιτς τα οποία εξαφανίστηκαν αμέσως μόλις ήλθαν. Πάντως υπερέβαλλαν με την λιτότητα οι διοργανωτές αφού υπήρξαν ώρες που δεν υπήρχαν ούτε καν μπουκαλάκια με νερό, μία κατάσταση που έβγαζε μιζέρια και όχι συνετή διαχείριση πόρων. Δεν έγινε γνωστό αν οφειλόταν στο χαμηλό μπάτζετ πάντως στην αίθουσα που ήταν οι έλληνες δημοσιογράφοι και οι περίπου 65 ανταποκριτές που είχαν έλθει από τις Βρυξέλλες δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την υποδοχή των Επιτρόπων από τον κ. Σαμαρά και τις υπολοιπες διαδικασίες. Ήταν δε εμφανής η έλλειψη της ΕΡΤ παρότι οι δημοσιογράφοι της ΔΤ με περιορισμένα μέσα υπερέβαλλαν εαυτούς.

Πάντως τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντύπωσεις από την απόδραση Χριστόδουλου Ξηρού. Οι έλεγχοι ήταν αυστηροί και δίχως λόγο προκάλεσαν την δυσαρέσκεια των ευρωπαίων δημοσιογράφων που υποβάλλονταν σε καψόνι από τον ταξίαρχο που είχε το γενικό πρόσταγμα. Οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση σε κανέναν χώρο του Ζαππείου εκτός από την αίθουσα Τύπου. Το δε κέντρο Τύπου έκλεισε στις 9:00 το βράδυ και όποιος πρόλαβε.

Πηγή protothema.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews