Πολιτική

Σαμαράς- Βενιζέλος: Προγραμματική α-συμφωνία

Σαμαράς- Βενιζέλος: Προγραμματική α-συμφωνία

Το ανοιχτό ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας, η αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων και οι εξελίξεις στη Συρία, στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα Δευτέρα στις έξι το απόγευμα. Εκτός από τις εξελίξεις στη Συρία, για τις οποίες ο κ.Σαμαράς βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τον κ.Βενιζέλο ως υπουργό Εξωτερικών, υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν στη σημερινή συνάντηση, τόσο εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όσο και εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κλείσει εντός της εβδομάδας το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της οποίας εκκρεμεί από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και τη συγκρότηση της δικομματικής. Ο κ.Βενιζέλος είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα ότι το θέμα θα προχωρήσει, καθώς και ότι θα αναφερθεί στην προγραμματική συμφωνία κατά την επίσκεψη του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή. «Δεν είναι μόνο συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ, είναι ένα ζήτημα ολοκληρωμένης αφήγησης, μία συμφωνία- πρόταση σε σχέση με την κοινωνία», είχε πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά. Η ομάδα που έχει συγκροτήσει η Ιπποκράτους με επικεφαλής το Χρήστο Πρωτόπαππα έχει ήδη δώσει τις σχετικές προτάσεις στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου τις συνεννοήσεις.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού όμως αντιμετωπίζουν την προγραμματική συμφωνία ως ένα ήσσονος σημασίας μπροστά στα καυτά ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα ζήτημα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι για τον κ.Σαμαρά η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί προτεραιότητα και εν όψει της αποψινής συνάντησης προέβαλλαν άλλα θέματα, όπως η Συρία και η αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) για τις οποίες ήδη έχει χαραχθεί το γενικό πλαίσιο σε προηγούμενες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη, απομένει όμως η εφαρμογή του σχεδίου αυτού στην πράξη, κάτι που κάθε άλλο παρά απλό είναι.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θέλει να καθυστερήσει την ανακοίνωση της προγραμματικής συμφωνίας όσο το δυνατόν, προκειμένου να μην εμφανιστεί να αναλαμβάνει από κοινού δεσμεύσεις με τον κ.Βενιζέλο. Άλλωστε πέραν ενός γενικού πλαισίου για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό τόπο για μία σειρά από θέματα με βασικό τον εκλογικό νόμο, ενώ υπενθυμίζεται ότι και το αντιρατσιστικό είναι ένα ζήτημα που είχε παραπεμφθεί στις δικομματικές καλένδες.

 

πηγή: thepaper.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews