Κοινωνία

Σε κλίμα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του Γιώργου Χουρμουζιάδη

Σε κλίμα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του Γιώργου Χουρμουζιάδη

Μιλώ και γράφω χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το χώμα…αυτό το χώμα δεν είναι όμοιο με εκείνο που βάζουμε κάθε φθινόπωρο στις γλάστρες μας. Είναι το χώμα ενός περίεργου κήπου που τον περπάτησαν πριν από χιλιάδες χρόνια άνθρωποι σαν κι εμάς και επάνω του άφησαν τα χνάρια του κόπου και του θυμού τους, της βιασύνης και της ηρεμίας τους. Άφησαν τα χνάρια της ζωής τους» έγραφε ο φιλόλογος, αρχαιολόγος, ανασκαφέας της ιστορίας, μαρξιστής και βουλευτής του ΚΚΕ, πανεπιστημιακός καθηγητής και αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης στην εισαγωγή ενός από τα βιβλία του με τίτλο Λόγια από χώμα.

Σ΄αυτό το χώμα – της γενέτειρας του Θεσσαλονίκης , το χώμα που ανέσκαψε από τα πρώτα χρόνια της θητείας του ως αρχαιολόγος , ενταφιάστηκε απόψε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Μ΄αυτή τη σειρά των ιδιοτήτων που τον συνόδευαν στην 81χρονη ζωή του ζήτησε να τον αποχαιρετήσουν οι εκπρόσωποι των φορέων που υπηρέτησε, η κόρη του Νάσια Χουρμουζιάδου που «χαιρέτισε» πρώτη τον πατέρα της στην πολιτική κηδεία που τελέστηκε σήμερα στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τον «πατέρα, τον αρχαιολόγο, τον οραματιστή της αριστεράς που πασχίζει ακόμα να ιάνει τις πληγές της, τον άνθρωπο του κρασιού και της ζωής» μίλησε η κόρη του και ακολούθησαν με τη σειρά που εκείνη ζήτησε οι χαιρετισμοί εκ μέρους του συλλόγου αποφοίτων τη Φιλοσοφικής σχολής «Ο Φιλόλογος», της ΚΘ΄Εφορείας προιστορικών αρχαιοτήτων (απο τις μνημειώδεις ανασκαφές στο Δισπηλιό της Καστοριάς) , εκ μέρους της Κ.Ε του ΚΚΕ και της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος (αναφέρθηκε στο «μαρξισμό που ο εκλιπών χρησιμοποιούσε ως μεθοδολογικό εργαλείο οχι μονο διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο αλλα και στάσης ζωής»)και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο  ομότιμος καθηγητής της αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης (εξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004) Γιώργος Χουρμουζιάδης πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών.

Η πάνδημη πολιτική κηδεία του έγινε σήμερα στις 16.00, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου της Θεσσαλονίκης όπου και ενταφιάστηκε.

 

 

πηγή: newspost.gr

 

 

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews