Ελλάδα

Συζήτηση για τις Ευρωεκλογές – ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Συζήτηση για τις Ευρωεκλογές – ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για δημοσιογράφους, το οποίο, όμως, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό και για όποιον δε φέρει την παραπάνω ιδιότητα, διοργάνωσε την Τετάρτη 14/05/2014 το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τοποθετήθηκαν άνθρωποι βαθιά γνώστες των ευρωπαϊκών ζητημάτων.
Κατ’ αρχάς, ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Ρωμαίος επ’ ευκαιρίας της έκδοσης του νέου βιβλίου του ‘’Η Ευρώπη από την κρίση στην ελπίδα’’ καυτηρίασε τη στάση των Ελλήνων ως προς την ΕΕ, η οποία αλλάζει εύκολα ανάλογα με το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία της ΕΕ.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο έχει αλλάξει το Ευρωκοινοβούλιο από όταν ήταν αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα, απάντησε ότι σαφώς υπάρχει μια πρόοδος σημαντική, αφού τότε οι εξουσίες του ήταν πολύ περιορισμένες. Το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πολιτικό σχολείο στην Ευρώπη, το οποίο, όμως, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί. Τόνισε, επίσης, ότι το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα καλείται να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, ενώ εκτίμησε ότι δε θα προκύψει πλειοψηφία ενός κόμματος, αλλά πιθανώς συνεργασία μεταξύ φιλελευθέρων και σοσιαλιστών, η οποία θα αναδείξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτός αυτού, άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει ότι δεν είναι σοβαρά πράματα να λέει ότι είμαστε η Αριστερά που θα ανατρέψει την Ευρώπη. Συμπλήρωσε δε ότι είναι αστείο να λέμε σε αυτή τη γωνίτσα ότι ένα κόμμα ή περισσότερα ή ολόκληρη η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και ότι δεν υπάρχουν φιλέλληνες και ανθέλληνες, αλλά κοινά συμφέροντα.


Εν συνεχεία ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, περιέγραψε την πολυπλοκότητα του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, όπου τα κράτη καλύπτουν τις ζημιές τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δικαιότερο σύστημα. Επεσήμανε ότι αδυνατούμε να δούμε την πραγματική εικόνα της χώρας μας, η οποία εντάσσεται όχι μόνο στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Αναφερόμενος στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) και προβλέποντας ότι η υπερδύναμη του μέλλοντος θα είναι η Κίνα,  έθεσε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Ο κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο λαϊκισμός στη δημοσιογραφία απειλεί τη δημοκρατία, διαφώνησε με την υπερπληροφόρηση, η οποία πολλές φορές παρέχει άχρηστη γνώση που δεν ενδιαφέρει κανέναν, ενώ μίλησε και για δημοσιογραφία-θέαμα, όπου πολλές φορές σκηνοθετείται η πραγματικότητα. Χαρακτήρισε τον ευρωσκεπτικισμό  ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη, ενώ έθεσε και το καίριο ερώτημα ‘’ποια Ευρώπη θέλουμε’’ εκφράζοντας το φόβο ότι είναι αμφίβολο αν το 2025 κάποια ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά θα μπορεί να είναι μέλος των G8.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας των νέων χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τον περιορισμό του παραπάνω φαινομένου. Έκανε, επίσης, λόγο για χάσμα δεξιοτήτων, καθώς το 1/3 των προσφορών για εργασία δε βρίσκει ανταπόκριση, εξήρε την ανάγκη συνεργασίας του κόσμου της εργασίας με αυτόν της εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε την αρμοδιότητα της εφαρμογής στρατηγικών απασχόλησης εθνική και όχι κοινοτική.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης παρέθεσε λεπτομερή στοιχεία για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και το έργο του την πενταετία 2009-2014, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα το εκλογικό σώμα να προσέξει ιδιαιτέρως αυτούς που θα επιλέξει να το εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και να προασπίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται πρώτο με 209 έδρες, το Σοσιαλιστικό δεύτερο με 203, έπονται οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά, η οποία φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της, ενώ  πέμπτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων. Οι ευρωσκεπτικιστές φαίνεται παραδόξως να μην αυξάνουν τα ποσοστά τους, εντούτοις το μυστικό μπορεί να κρύβεται στα άλλα κόμματα που προβλέπεται ότι θα πάρουν 70 έδρες και δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε συγκεκριμένη Ευρωομάδα.

__________ 3

Ρεπορτάζ: Ξενοφών Γρηγόρης

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews