Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βάση τις οποίες η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία.

Αναλυτικότερα

ΝΔ: «Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα»

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής

«Ευρωπαίοι εκπρόσωποι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή και τα λεφτά τελείωσαν, όπως διαβεβαιώνουν υπουργοί της κυβέρνησης», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα. Και μέσα σε όλα αυτά θριαμβολογούν ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν και αυτό το μήνα μισθοί και συντάξεις.

Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα».

Ποτάμι: Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας τα περί «Κασσανδρών» που είπε ο πρωθυπουργός, το Ποτάμι τόνισε πως πρόκειται γι αυτούς που «μιλούν για Κούγκια και ρήξη».

Αναλυτικότερα

«Οταν ο κ. Τσίπρας καλεί να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, προφανώς έχει στο μυαλό του εκείνους στο κυβερνητικό στρατόπεδο που μιλούν για Κούγκια και προαναγγέλλουν ρήξη και επιστροφή στη δραχμή -στο ίδιο μήκος κύματος με ακραίους στην ΕΕ που θέλουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι θετικό πάντως να ακούς ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αν και συνεχίζει να επικρατεί βαθύ σκοτάδι για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.

Αντί της υπεύθυνης ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιλέγει συνεχώς της διαρροές περιορισμένης ευθύνης, χωρίς πρόσωπο και υπογραφή. Από το κυβερνητικό non paper, που κυκλοφόρησε σήμερα, προκύπτουν θεμελιώδη ερωτήματα:

Ποια δημοσιονομικά μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, τι ύψους θα είναι και σε ποιους θα σταλεί ο λογαριασμός;
Μιλάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος ή για συμφωνία- πακέτο για τα επόμενα χρόνια;
Προβλέπονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και ποιες είναι αυτές;»
«Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα δεν αντέχει παράταση αβεβαιότητας

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «είναι τραγικό ο ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις!».

Αναλυτικά

«Η χώρα δεν αντέχει περαιτέρω παράταση της αβεβαιότητας, μεγαλύτερη απώλεια χρόνου και διαπραγματευτικής ισχύος. Είναι τραγικό ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις! Προφανώς ξέρει ότι αυτό γίνεται οριακά και εκδηλώνει την ανακούφιση του. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική, αλλά πανικόβλητη ανευθυνότητα που το παίζει ψύχραιμη. Η κυβέρνηση ελπίζουμε να κατανοεί ότι το ζήτημα δεν είναι η μετακύλιση της ευθύνης τυχόν αδιεξόδου στους «θεσμούς», αλλά η αποτροπή ενός αδιεξόδου που θα στρεφόταν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις παράπλευρες απώλειες των εταίρων μας.

Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση αναφέρεται σε «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο». Δηλαδή σε μνημόνιο 3, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει κανένα για τη διάρκεια, τη χρηματοδότηση, το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους όρους.

Όλες οι διοχετευόμενες «πληροφορίες» αναφέρονται μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα του 2015 και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, λες και αυτά συνθέτουν την απάντηση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας μετά τη βλάβη που προκλήθηκε τους τέσσερις τελευταίους μήνες», συμπληρώνει και ζητά από τον «κ. Τσίπρας να θυμάται τουλάχιστον δυο πράγματα:

Πρώτον, πως ελάφρυνση στο χρέος σημαίνει εξειδίκευση και εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές ως παρακολούθημα του PSI, δηλαδή του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του 2012. Η περαιτέρω ελάφρυνση θα είναι άλλωστε σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το PSI του 2012 μείωσε το χρέος κατά σχεδόν 180 δις ή 90 % του σημερινού ΑΕΠ.

Όταν ο κ. Τσίπρας προσκομίσει περαιτέρω μείωση ενός ευρώ, θα γίνει δεκτή και η έμπρακτη συγνώμη του για τις χυδαιότητες και τα ψέμματα που έχει πει γύρω από το θέμα αυτό. Εκεί που έφτυνε θα γλύφει, αν θέλει – όπως πρέπει – ελάφρυνση του χρέους και όχι γραφικότητες τύπου επιτροπών Κωνσταντοπούλου.

Δεύτερον, πως η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αναγκαία, αλλά αποκτά ολοκληρωμένο νόημα μόνο σε συνδυασμό με ένα νέο μεσοπρόθεσμο μακροοικονομικό πλαίσιο που επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα μετά την βλάβη που προκάλεσαν οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων μηνών».

ΚΚΕ: Νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά ετοιμάζει αντιλαϊκά μέτρα.

Αναλυτικά

«Το πλαίσιο συμφωνίας που διαρρέει η κυβέρνηση, παραπέμπει ξεκάθαρα σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, αφού περιέχει διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου, νέα σκληρά μέτρα, όπως αύξηση της φοροληστείας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο όνομα της βιωσιμότητάς του» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για το πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών που βγήκε στην δημοσιότητα».

«Οι αναφορές ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι λόγια του αέρα, αφού όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μείωση του λαϊκού εισοδήματος» καταλήγει στο σχόλιο του το ΚΚΕ.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews