Κόσμος

Σύμφωνοι οι αμερικανοί με την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ – Κούβας

Σύμφωνοι οι αμερικανοί με την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ – Κούβας

Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις στην κοινότητα των εξόριστων Κουβανών

Μπορεί πολλοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα να επέκριναν την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ο αμερικανικός λαός όμως εμφανίζεται σε γενικές γραμμές πιο ανοιχτός ως προς την ενίσχυση των σχέσεων με την Αβάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις στην κοινότητα των Κουβανών στις ΗΠΑ.

Χαιρετίζει η Χίλαρι Κλίντον, αρνητικός όμως ο -πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών- Τζεμπ Μπους, που μάλιστα εκλέγεται από την Φλόριντα. Οι περισσότεροι Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ βρίσκονται στην πολιτεία και η υποστήριξή τους στην κάλπη θεωρείται υπολογίσιμο μέγεθος για τους πολιτιτευτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που είχε διενεργηθεί τις παραμονές του ιστορικού «παράλληλου διαγγέλματος» Ομπάμα και Κάστρο, ποσοστό μικρότερο του 20% των Αμερικανών αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, έδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 31.000 ενήλικων Αμερικανών.

Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ενίσχυσης, ενώ το 39% δεν είναι σίγουροι.

Η δημοσκόπος της εταιρείας Ipsos Τζούλια Κλαρκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο να άρει πλήρως το αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα και προέβλεψε ότι η ήδη μεγάλη υποστήριξη του λαού θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η απόφαση του Ομπάμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ακόμη κι από τον συνήθως σύμμαχό του, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντες.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν ακόμη εντονότερα, ειδικά οι πιθανοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κάτοικοι της Φλόριντα–πολιτείας κλειδί για τις προεδρικές εκλογές που γεωγραφικά βρίσκεται κοντά στο απομονωμένο νησιωτικό κράτος–εμφανίζονται θετικοί ως προς την αλλαγή πολιτικής.

Σε ένα δείγμα 1.055 κατοίκων της πολιτείας, περίπου το 47% απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κούβα, ενώ το 22% ότι δεν θα πρέπει.

Οι ισπανόφωνοι, βασικοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, είναι μαζικά υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων. Σε εθνικό επίπεδο, το 49% από αυτούς υποστηρίζουν την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων και περίπου το 20% τάσσονται κατά.

Γυναίκες και άνδρες στηρίζουν το ίδιο την αλλαγή πολιτικής.

Σχεδόν το 55% των ανδρών είναι υπέρ και 20% κατά. Μεταξύ των γυναικών, το 32% είναι υπέρ και το 19% κατά. Οι γυναίκες είναι επίσης από τους πιο ένθερμους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Από κομματικής άποψης, περίπου το 39% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν μία αλλαγή πολιτικής, ενώ το 28% όχι. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, το 54%, τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και μόνο το 15% είναι κατά.

Πηγή tovima

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews