Ελλάδα

Συμφωνία “γέφυρα” με τετραετές σχέδιο συζήτησαν Τσίπρας – Γιούνκερ

Συμφωνία “γέφυρα” με τετραετές σχέδιο συζήτησαν Τσίπρας – Γιούνκερ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μια συμφωνία επί ενός σχεδίου για την περίοδο 2015-2018, όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνάντηση μεταξύ Τσίπρα-Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ  «έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018».

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση αυτό θα περιλαμβάνει:

– Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι, όπως την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

– Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ, που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο, στήνουν μία παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Ανέφερε, ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα».

Από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η διαβεβαίωσε ότι «ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην “τρόικα”, η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews