Ελλάδα

Συνάντηση Κ. Παπούλια – Ευ. Μεϊμαράκη εν όψει της προεδρικής εκλογής

Συνάντηση Κ. Παπούλια – Ευ. Μεϊμαράκη εν όψει της προεδρικής εκλογής

Το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής, αλλά και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στις 14.00 ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2015. Το Σύνταγμα ορίζει ότι η εκλογική διαδικασία στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου. Ο κ. Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Μαρτίου 2010.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να διεξαχθούν μέχρι τρεις ονομαστικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (δηλαδή 200 ψήφοι), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται τα 3/5 των βουλευτών (δηλαδή 180 ψήφοι). Ανάμεσα στις ψηφοφορίες πρέπει να παρεμβάλλεται διάστημα πέντε ημερών.

Η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές αν σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 2/3 ή των 3/5.

Πηγή naftemporiki/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews