Ελλάδα

Συνάντηση Μανιάτη με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Σ. Γκάμπριελ με “ενεργειακό” Φόντο

Συνάντηση Μανιάτη με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Σ. Γκάμπριελ με “ενεργειακό” Φόντο

Θέματα διμερούς και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου, στο ΥΠΕΚΑ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας, Sigmar Gabriel.

Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, στον τομέα της ενίσχυσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσο-ουκρανική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και την ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, η οποία θα εξεταστεί και στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και στην πρόοδο στον τομέα κατασκευής των αγωγών Φυσικού Αερίου που διέρχονται από την χώρα μας και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό της ρόλο, με έμφαση στον αγωγό TAP και τον Ελληνοβουλγαρικό IGB.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, ο κ. Μανιάτης δήλωσε:

 

maniatis-antikagkagkelarios-2ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας, τον κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συζητήσαμε ασφαλώς όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και επιπλέον τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την Ουκρανική κρίση, πώς πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συνολικότερα την ευρύτερη ρευστή γεωπολιτική ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση δώσαμε και οι δύο στο πώς μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ο κ. Γκάμπριελ μάς θύμισε ιδιαίτερα ότι η Γερμανία, στην περίοδο της κρίσης, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των οικοδομών. Ουσιαστικά δίνοντας έμφαση σ’ αυτό που κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, δηλαδή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι είναι χρήσιμο να διερευνηθεί πώς μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από το KfW προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Ταυτόχρονα, βεβαίως, συζητήσαμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τους αγωγούς τους οποίους έχει εντάξει η Ελλάδα στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, αλλά και τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, που είναι προφανές ότι αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος».

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews