Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ: Θα κλείσουν οι τράπεζες;

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ: Θα κλείσουν οι τράπεζες;

Επειτα από τις εξελίξεις στο Eurogroup το Σάββατο, σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Η τηλεδιάσκεψη στις 12 το μεσημέρι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ γίνεται στη σκιά της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει την Τρίτη.

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για την παροχή ρευστότητας, μέσω του ELA, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από το κοινό ανακοινωθέν των 18 του Eurogroup στο οποίο τονιζόταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ δεν έλειψαν και οι ψίθυροι για ελέγχους κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών.

Τις προηγούμενες ημέρες, με δηλώσεις του, ο Μάριο Ντράγκι είχε διαβεβαιώσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών για όσο η Αθήνα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Συνάντηση των 4 συστημικών τραπεζών

Σήμερα το πρωί, πριν την τηλεδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση.
Οταν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση από τον Μάριο Ντράγκι για συνέχιση ή διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων των 4 ελληνικών τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τις τράπεζες από Δευτέρα:

Σενάριο πρώτο: Η ΕΚΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες ως την Τρίτη που ισχύει ακόμη η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ζητάει, όμως, ταυτόχρονα, να επιβληθούν από την ελληνική κυβέρνηση capital controls, ώστε να μπει φρένο στην εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες επιβάλλουν όριο αναλήψεων τα 200 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. Ετσι, οι τράπεζες θα μείνουν ανοικτές ως το πρωί της Τετάρτης που λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος και τότε θα αποφασιστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Σενάριο δεύτερο: Οι τράπεζες να αποφασίσουν σήμερα να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το Σάββατο, έφυγαν από τα ΑΤΜ των τραπεζών πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και αυτή η «αιμορραγία» δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού οι τράπεζες δεν έχουν επαρκή μετρητά για να ανταποκριθούν.

Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, είναι προφανές ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί, τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των ελλήνων καταναλωτών. Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα και στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, και είναι πιθανό η αργία των τραπεζών να επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο, ενώ δεν θα γίνονται συναλλαγές με κλειστές τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.

πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews