Κόσμος

Συνταγματικό ”ναι” για το ”σοσιαλιστικό” φόρο στη Γαλλία

Συνταγματικό ”ναι” για το ”σοσιαλιστικό” φόρο στη Γαλλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας άναψε την Κυριακή το πράσινο φως για το «φόρο των εκατομμυριούχων», ο οποίος θα επιβάλλεται σε εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Η αρχική πρόταση να φορολογηθούν τα ατομικά έσοδα είχε κριθεί αντισυνταγματική πριν από σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το Συνταγματικό Συμβούλιο (Ανώτατο Δικαστήριο), το οποίο είχε υπογραμμίσει πως το μέγιστο νόμιμο ποσοστό φόρου για τα πρόσωπα είναι 66%.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ τροποποίησε, ωστόσο, την πρόταση ώστε να καταστήσει τους εργοδότες υποχρεωμένους να καταβάλλουν το φόρο του 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ισχύς του φόρου θα είναι για δύο χρόνια, για τα φετινά εισοδήματα και αυτά του 2014.

Γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες απήργησαν νωρίτερα φέτος σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνοντας πως πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας είναι οικονομικά ευάλωτες και πως τα σχέδια θα προκαλέσουν έξοδο των κορυφαίων παικτών που πληρώνονται τεράστιους μισθούς.
Η ομάδα Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ανήκει σε συμφέροντα του Κατάρ, έχει περισσότερους από 10 παίκτες που οι μισθοί τους υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, μεταξύ των οποιών ο Σουηδός επιθετικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Πολλές διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από τις επιχειρήσεις και από εύπορα πρόσωπα που καταδίκασαν το φόρο -ανάμεσα στα οποία και ο κινηματογραφικός σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έφτασε σε σημείο να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζουν τον προσωρινό φόρο, πολιτική την οποία προωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews