Κόσμος

Η Συρία στο «τραπέζι» των ισχυρών του πλανήτη στη Σύνοδο G20

Η Συρία στο «τραπέζι» των ισχυρών του πλανήτη στη Σύνοδο G20

O Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, ξεκινούν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G-20 στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας την Πέμπτη, με βασικό στόχο στην ατζέντα των συζητήσεων, την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομία.

Όμως το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου παρότι δε βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, είναι η κρίση στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, θα υποδεχτεί τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας. Η τοποθεσία της Συνόδου έξω από την Αγία Πετρούπολη, επιλέχτηκε σύμφωνα με τους όρους της ύψιστης ασφάλειας των 20 ηγετών, που θα είναι προφανώς απομονωμένοι από το ευρύ κοινό και τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση. Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.

Η συνάντηση είναι η πρώτη που θα έχουν οι G-20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και η οποία πιθανώς δεν θα διακατέχεται, από την αναγκαιότητα της επείγουσας λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης. Αντ ‘αυτού, οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης θα συνεχίσει η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε αργά την Τετάρτη, ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. «Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Γκίσεν της Γερμανίας, «κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου».

Πηγή protothema.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews