Κοινωνία

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08:16 το πρωί, με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, πάνω από τη λίμνη Βόλβη.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και εξετάζουν λεπτομερώς το φαινόμενο. Ωστόσο, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά το πέρας του 48ωρου.

«Η δραστηριότητα εντάσσεται στη Μυγδονία λεκάνη. Η σερβομακεδονική ζώνη είναι η περισσότερο ενεργή ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου και κατά διαστήματα εκδηλώνει ισχυρούς σεισμούς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει αρκετούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο τον σεισμό του 1978, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση εκείνη είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω νεκρούς και σοβαρές καταστροφές σε κτίρια. Ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώθηκαν το 1902, προς την Άσσηρο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το 1932, 6,2 Ρίχτερ, προς τον Σοχό.

«Μετά τα πρώτα δύο 24ωρα θα βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Θα μαζέψουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά της διέγερσης» κατέληξε ο Μανώλης Σκορδίλης.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε εκτιμήσει το μέγεθος της δόνησης σε 4,5 Ρίχτερ και το εστιακό της βάθος σε 10 χιλιόμετρα.

Μαρτυρίες πολιτών ανέφεραν ότι έγινε αντιληπτός ακόμη και από τους οδηγούς των αυτοκινήτων που την ώρα της δόνησης τα αυτοκίνητά τους βρίσκονταν σε κίνηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται και ότι πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη μεγάλη σεισμικότητά της.

Πηγή tanea.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews