Κόσμος

Σκάνδαλο μεγατόνων στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen

Σκάνδαλο μεγατόνων στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen

Η Volkswagen αντιμετωπίζει κατηγορίες, ότι τοποθέτησε μια συσκευή-«κλέφτη» σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, προκειμένου να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές καυσαερίων.

Με αυτό τον τρόπο περνούσε τα τεστ με πολύ καλές επιδόσεις, αλλά η αποδοτικότητά τους μειωνόταν στις κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Η συσκευή ανιχνεύει ότι το αυτοκίνητο περνάει δοκιμές και ρυθμίζει στο μέγιστο τον έλεγχο των ρύπων, όχι όμως και στο δρόμο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, η οποία έχει έδρα την Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Ηδη εχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς  η ανάκληση θα κοστίσει στον κατασκευαστή έως και 16 δισ. ευρώ, με την ΕΡΑ να λέει ότι «Στη VW μπορεί να επιβληθούν αστικές ποινές και ασφαλιστικά μέτρα για τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορείται».

Ακόμη η ΕΡΑ δηλώνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και παραμένουν νομικά εντάξει για να πωλούνται και να κυκλοφορούν. Τέλος δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχει θέμα και για αυτοκίνητα που πωλούνται εκτός ΗΠΑ

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews