Ελλάδα

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων

Τεράστιο αλαλούμ επικρατεί με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, καθώς σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες υπάρχει εμπλοκή με τη γερμανική πλευρά να ζητά εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της παραχώρησης όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά και την κυβέρνηση να απαντά με… προειδοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σημερινές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Fraport ζητά αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις ότι η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί όπως είχε συμφωνηθεί, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης εξαιτίας του ρίσκου της Ελλάδας.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου με non paper πριν λίγο παραδέχεται ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίσης ήταν στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου ενώ πετά το γάντι στη γερμανική πλευρά προειδοποιώντας την ότι αν οι αγοραστές εγείρουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης τότε αυτή θα είναι συνολική.

«Η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015.

Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική», αναφέρει χαρακτηριστικά το non paper του Μαξίμου.

Αυτά ζητούν οι Γερμανοί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον το τίμημα των 1,2 δισ. που αναφέρεται στη συμφωνία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ θα μπορέσει να εισπραχθεί εντός του 2015.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Fraport που χαρακτήρισε την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής «βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Fraport και του ΤΑΙΠΕΔ», και διευκρίνισε πως ο γερμανικός όμιλος δεν είναι σε θέση να κάνει λόγο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όπως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο γερμανικός όμιλος επιθυμεί τόσο να κερδίσει χρόνο όσο και ενδεχόμενες παραχωρήσεις, ενώ παράλληλα επιδιώκει να μην εμφανιστεί ως πειθήνιος επενδυτής που περίμενε υπομονετικά για να πληρώσει ένα τίμημα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει δίκαιο.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews