Γνώμες

“Sleepy Hollow”

“Sleepy Hollow”

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε μια ταινία του 1999. Ο λόγος για το Sleepy Hollow με τον ελληνικό τίτλο «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη». Ο Tim Burton σε μια από τις πιο εξαιρετικές του σκηνοθετικές δημιουργίες, μαγεύει το κοινό μέσα από τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή Johnny Depp, αλλά και την εξαιρετική Christina Ricci. Μαζί τους ακόμα αρκετοί καταξιωμένοι Βρετανοί ηθοποιοί.

1789. Ο αξιωματικός της αστυνομίας Ichabod Crane αναλαμβάνει δικαστικές υποθέσεις στην Νέα Υόρκη. Η καθημερινότητα και το παρελθόν του διαφέρουν αρκετά από τους άλλους συναδέλφους του. Εν φύσιν ερευνητής και φιλήσυχος, ο Crane είναι λάτρης του δίπτυχου αίτιο – αποτέλεσμα. Η προσωποποίηση του ανθρώπου που δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα, αν δεν μπορεί να το αποδείξει με οπτική και επιστημονική κατανόηση. Σε μια εποχή έντονης θρησκευτικής οντότητας και υπερφυσικού μυστηρίου, ο Crane, καλείται να ταξιδέψει μέχρι την περιοχή του Sleepy Hollow για να αναλάβει μια από τις πιο έντονες σε μύθο, υποθέσεις της ζωής του. Την ύπαρξη ενός ακέφαλου καβαλάρη, ο οποίος σκοτώνει ανθρώπους και κρατάει τα κρανία τους. Ο Ichabod Crane γεμάτος ενέργεια και ελάχιστο φόβο, κάνει το τόλμημα που θα αλλάξει για πάντα την ζωή του.

Η ταινία συνθέτει υπέροχα τον μοντέρνο κόσμο των ιδεών, με την απαρχαιωμένη και γεμάτη ρίζες θρησκειολογία, μιας εκάστοτε κοινωνίας. Οι αιματηρές σκηνές είναι αρκετές και ενδυναμώνουν την αγωνία αλλά και την τέλεια αποτύπωση. Η ατμόσφαιρα του Burton άλλωστε έχει καθιερώσει το μοτίβο των αντιθέσεων που λατρεύει το κοινό και μέχρι σήμερα. Η φωτογραφία της ταινίας περιγράφει με έναν έντονο χρωματικά τρόπο, και με γλυκιά έφεση στα σκουρόχρωμα πρότυπα, το μυστήριο, την αλήθεια, την εκδίκηση, τον πόθο και τον τρόπο την τυχαιότητας και της αιτίας. Οι flashbacks παιδικές του αναμνήσεις του πρωταγωνιστή, έρχονται μέσα από συνειδησιακές εικόνες, γεμάτες ρομαντισμό και εθιμικά μηνύματα, που είτε παραπέμπουν σε μυστηριακά σχήματα, είτε προσδίδουν τα πρότυπο της μητρότητας. Και ενώ όταν όλοι φαίνεται να θέλουν να ξεφύγουν από την αλήθεια, ο Ichabod Crane πιο δυνατός από ποτέ αντιμετωπίζει τις αντιθέσεις του και προχωράει θερμά και θετικά στην νέα του ζωή, χρωματίζοντας το τέλος της ταινίας με μια συνέχεια που μπορούμε να φανταστούμε όπως επιθυμούμε.

της Δανάης Σωπασή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews