Κόσμος

Σόιμπλε: Οι Ελληνες θα απαντήσουν αν θέλουν ευρώ-Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό

Σόιμπλε: Οι Ελληνες θα απαντήσουν αν θέλουν ευρώ-Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό

Οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν «προβλέψιμη» αφού η Αθήνα «δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» όπως υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είτε με το ευρώ είτε προσωρινά δίχως αυτό: μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουμε τον λαό στην τύχη του», λέει ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση:

«Όποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων…Γι’ αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (…) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά» επισημαίνει ο Σόιμπλε κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά προσθέτει πως μέσα σ’ ένα χρόνο η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από την ελληνική κρίση.

Η ευρωζώνη πρέπει να περιμένει για να δει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα εξετάσει οποιοδήποτε νέο αίτημα εκ μέρους της Αθήνας για έναρξη συνομιλιών.

Εκτιμά παράλληλα ότι είναι «σχετικά μικρός» ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης:

«Ακόμη κι αν φθάναμε στο σημείο να καταρρεύσουν μερικές μεμονωμένες τράπεζες, ο κίνδυνος της διάχυσης είναι σχετικά μικρός (…) Οι αγορές έχουν αντιδράσει με αυτοσυγκράτηση τις λίγες τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο» αναφέρει ο Σόιμπλε.

Πηγή ethnos

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews