Κόσμος

Σόιμπλε: Όταν τελειώσουν τα λεφτά στην Ελλάδα θα δώσουμε νέο δάνειο

Σόιμπλε: Όταν τελειώσουν τα λεφτά στην Ελλάδα θα δώσουμε νέο δάνειο

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το 2014, η χώρα χρειάζεται νέα βοήθεια» διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

Ο κ.Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν. «Στην περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο και αλλού».

Παράλληλα αποκλείει για μία ακόμη φορά την πιθανότητα δεύτερου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους. «Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα για την Ελλάδα», επαναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προειδοποιεί ότι «οποιος το συζητά, τα διακινδυνεύει όλα».

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Welt Sonntag» ο κ. Σόιμπλε αναφέρει πως «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κρίση προσαρμογής. Όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα». Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πως κάποια πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή απέρριψε εκ νέου κάθε πιθανότητα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους .«Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο εσφαλμένο αλλά και επικίνδυνο γιατί θα προκαλέσει αναταραχή τις αγορές και θα δημιουργήσει νέες αμφιβολίες για την ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η τρόικα βλέπει πως η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της να μην αυξάνει το χρέος της πολύ νωρίτερα από όσο υπολόγιζε η τρόικα. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να καθορίσουμε το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως «προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν και πάντα βρίσκαμε τη λύση. Θα αποφασίσουμε το 2014 σχετική με την πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα. Δεν κρύβουμε τίποτα σχετικά με τη χώρα απλώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί θα χρειαστεί από τόσο νωρίς».

Πηγή imerisia.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews