Κόσμος

Σουηδία: Τέλος στο 8ωρο

Σουηδία: Τέλος στο 8ωρο

Και ενώ στον Ευρωπαϊκό Νότο τα εργασιακά δικαιώματα πάνε περίπατο και όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει δουλεύουν όλο και περισσότερο με ολοένα και χαμηλότερες απολαβές, το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας μειώνει στις δημοτικές υπηρεσίες το ωράριο στις έξι ώρες, διατηρώντας τους μισθούς στο ίδιο επίπεδο.

Το σχέδιο θα διαρκέσει ένα χρόνο και είναι δοκιμαστικό. Σύμφωνα με τις αρχές, έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών. Την απόφαση έλαβε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ένας συνασπισμός της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem δήλωσε στην ιστοσελίδα thelocal.se ότι οι νέες συνθήκες εργασίας βασίζονται σε έρευνες που δείχνουν πως το μειωμένο ωράριο βελτιώνει την παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, οπότε γίνονται πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους και έτσι ευνοείται τελικά η παραγωγή.

Το νέο ωράριο θα εφαρμοστεί αρχικά σε ένα γηροκομείο και θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν με τα παλιά δεδομένα. Ελπίζουν πως το προσωπικό, με τις νέες συνθήκες, θα παίρνει λιγότερες αναρρωτικές άδειες και θα είναι πιο αποδοτικό. Ο Mats Pilhem σημειώνει επίσης πως το νέο ωράριο εφαρμόστηκε και σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής με «ενθαρρυντικά αποτελέσματα». Παράλληλα τονίζει ότι με το νέο ωράριο δεν επιτυγχάνεται μόνο η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα αλλά δημιουργούνται επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας.

Πηγή doctv.gr/ Αθηνά Λεβέντη

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews