Ελλάδα

Σούλτς: Είμαι ευγνώμων για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σούλτς: Είμαι ευγνώμων για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, εξέφρασε τόσο την ευγνωμοσύνη του για την συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματα, όσο και την διαβεβαίωση ότι θα μεταφέρει τα αίτημα του πρωθυποργού για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμη υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφώνεται με όλα όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς “ήμασταν εδώ για να δούμε την διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την συμβολή της Ελλάδας στην διαδικασία. Όμως δεν αρκεί μόνο οκτώ κράτη μέλη να συμμετέχουν στην διαδικασία”.

Επιπλέον στάθηκε, στο θέμα του επιμερισμού των προσφύγων και στην παροχή στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά “ας πούμε ότι έχουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τους οποίους θα επιμερίσουμε. Αν μειώσουμε τον αριθμό των χωρών, αυτό θα μετατραπεί σε πρόβλημα. Αυτό αντιμετωπίζει και η χώρα σας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Αύριο πρόκειται να μεταβούμε στη Λέσβο, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη δέσμευση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συνορά μας”.

Παράλληλα απαντώντας στον κ. Τσίπρα για το θέμα των πληστειριασμών της πρώτης κατοικίας είπε πως ”η χώρα σας πλήττεται από την προσφυγική κρίση, ενώ αντιμετωπίζετε και τα δικά σας οικονομικά προβλήματα. Επεσημάνατε την σχέση που συνδέει τη διαδικασία μετεγκατάστασης, αλλά και το θέμα της πρώτης κατοικίας. Θα τα μεταφέρω και στις Βρυξέλλες. Χθες μιλήσαμε με τον κ. Μοσκοβισί και μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτό το θέμα. Θα το δούμε και στην σύσκεψη της Μάλτας”.

Ακόμη υποστήριξε ότι πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των θεσμών. “Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι ο αρμόδιος επίτροπος είναι εδώ και δεν θα εμπλακώ στις συζητήσεις που τρέχουν. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα σαφή. Αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, τα πηρα πολύ σοβαρά υπόψη μου και θα τα συζητήσω με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα. Από την άλλη η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των θεσμών. Αυτή η τήρηση των κριτηρίων είναι το απαιτούμενο. Κυρίως να πειστούν οι επενδυτές” ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σουλτς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην στενή σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας ότι διαδραματίζει ρόλο κλειδί και χρειάζεται η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋποθέσεις τη συζήτηση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, αλλά και την αναγνώρισή της ως ασφαλούς χώρας για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

”Μια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις επιταγές της” κατέληξε.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews