Ελλάδα

Στα 1,8 δισ ευρώ εκτινάχθηκαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Στα 1,8 δισ ευρώ εκτινάχθηκαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να σκάσουν σαν βόμβα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο  6ο Pharma & Health Conference, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, παραδέχθηκε δημόσια ότι τα συνολικά χρέη μέχρι και τον Αύγουστο φτάνουν συνολικά τα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Παράλληλα, η υστέρηση εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πρώτους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτό προστεθούν και προηγούμενα χρέη των ταμείων το ποσό διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Αν αυτά είχαν τελικά αποδοθεί τότε ο ΕΟΠΠΥ θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, σημείωσε ο κ. Κοντός.

Σύμφωνα με το Capital.gr, μεγάλη εντύπωση προκαλούν όμως τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού σχετικά με υπερβάσεις για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (πρόκειται για ειδικά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις που ορίζονται στον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ) και για τα επιθέματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κόστος για τα ειδικά σκευάσματα μέχρι και τον Ιούνιο άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη περίπου 117 χιλ. ασφαλισμένοι βάζουν επιθέματα κάθε μήνα, με το ετήσιο κόστος να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουν οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις υγείας, εντούτοις φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές δεν θα πληρωθούν για τον Ιούνιο και το Μάιο, καθώς τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με το ποσό του claw back (ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews