Πολιτική

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στη Βουλή μεταξύ κυβέρησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα πρόταση δυσπιστίας, κατά του προεδρείου κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να κηρύξει περαιωμένη τη συζήτηση και να αποφασίσει το σώμα δι εγέρσεως για την τύχη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας εκ νέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας, διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό που κάνει την κυβέρνηση να τρέμει αυτή τη συζήτηση;». «Φοβάστε ότι ο κύριος Στουρνάρας δεν θα τύχει της υποστήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Θα περίμενε κανείς να επιδείξετε περισσότερη ψυχραιμία και να μην προβάλετε επιχειρήματα που είναι αστεία ακόμα και για παιδιά δημοτικού. Όμως με αυτή την διαδικασία ουσιαστικά εκθέτετε τον υπουργό Οικονομίας. Με ποιο κύρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;».

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση καθώς όπως ανέφερε η πρόταση υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο καθώς όπως είπε δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση δυσπιστίσας εαν δεν περάσει εξάμηνο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

O κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως το Σύνταγμα του 1974 όρθωσε φραγμό στην υπερχρησιμοποίηση της πρότασης μομφής ενώ τόνισε πως η ψηφοφορία σήμερα το βράδυ για το πολυνομοσχέδιο έχει τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης.

«Δεν φοβόμαστε την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Νέα κόντρα Τσίπρα – Στουρνάρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε την απορία για το ποιος εκφράζει την κυβέρνηση καθώς όπως είπε ο κ. Σταμάτης νωρίτερα αποδέχθηκε την πρόταση ενώ λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη.

«Αυτή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το τέρας με τα δύο κεφάλια», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ενώ εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό για την απουσία του και από αυτήν τη διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η προθεσμία του εξαμήνου δεν ισχύει όταν η προγενέστερη μορφής πρόταση αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολο ενώ τώρα αφορά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης.

Προφανής σκοπός, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, της περι εξαμήνου διάταξης είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας που κινδυνεύει μόνο από πρόταση δυσπιστίας κατά συνολικά της κυβέρνησης και όχι κατά ενός υπουργού.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εαν δεν γίνει δεκτή η πρόταση θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και προανήγγειλε πως αν δεν προχωρήσει η πρόταση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η νέα πρόταση μομφής για το προεδρείο της Βουλής αποτελεί οικτρή απόπειρα εκ νέου κωλυσιεργίας και προσθέτει πως πρόκειται για κατάντημα αφού ευτελίζονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επεσήμανε πως «είπα πως εάν γίνει δεκτό το αίτημά σας τότε και μόνο τότε θα άρχιζε αμέσως η συζήτηση. Το θέμα για τη διαδικασία θα το κρίνει η Βουλή και όχι ένας υπουργός».

Όπως είπε ο κ. Σταμάτης, «εγώ γνωρίζω πως 51 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας. Και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εάν το αίτημα ήταν συνταγματικό, τότε θα έπρεπε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση».

«Αφήστε τις ερμηνείες για το τί έχω δηλώσει και τι όχι. Το σώμα θα αποφασίσει εάν το αίτημα σας θα προχωρήσει», είπε ο κ. Σταμάτης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

O προδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είπε πως είναι σύννομη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να αρχίσει αμέσως η συζήτησή της.

Και το ΚΚΕ δια της Αλέκας Παπαρήγα συμφώνησε στο να μετατραπεί η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση, είπε η κ. Παπαρήγα, θα προσπαθήσουμε να την μετατρέψουμε σε ουσιαστικό διάλογο και όχι σε προεκλογικό μπαλκόνι για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ενώ είπε πως το επίπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε επίπεδο 15μελούς.

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας

Μέσα σε μία σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας, η οποία στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το ζήτημα των τραπεζών. Όπως ειδικότερα αναφέρεται ο κ. Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds.

Αναφέρεται επίσης ότι εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της Οικονομίας σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και για το ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης τους και αυτό όπως δηλώνουν ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες απώλειες του δημόσιου χρήματος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν, επιβαρύνεται με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών το δημόσιο χρέος της χώρας και προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της Οικονομίας.

«Το χρέος είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε ως εδώ, είναι η αιτία που μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο. Δεν κάνατε τίποτα για το χρέος και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε πως ο κύκλος σας ως υπουργός Οικονομικών έχει κλείσει και το έργο σας βρίσκεται προς το τέλος του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας νωρίτερα όταν ανακοίνωνε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης είπε πως υπάρχει το απαιτούμενο 1/6 των υπογραφών από τους βουλευτές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και κάλεσε το σώμα να διακόψει τις εργασίες του για δύο ημέρες, εκτός και εάν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης είπε πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Βάλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων, σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, είπε ο κ. Σταμάτης» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με λαϊκισμούς προσπαθεί από παντού να εξοικονομήσει ψήφους.

«Νωρίτερα είχαμε μάθει ότι θα καταθέτατε πρόταση αντισυνταγματικότητας, μετά ακούγαμε ότι θα αποχωρούσατε. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα φτάνατε ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για έγκλημα σε βάρος της χώρας και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να δοθούν τα λεφτά στην Ελλάδα, καθώς την Τρίτη – ημέρα της ψήφισης της πρότασης μομφής κατά του κ. Στουρνάρα συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup με αντικείμενο την επισκόπηση της συμφωνίας.

 

πηγή: newpost.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews