Κόσμος

Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Το ποσοστό αποδοχής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει φθάσει σχεδόν το ύψος-ρεκόρ 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασής του να εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, ανέφερε σήμερα η κρατική εταιρία δημοσκοπήσεων της Ρωσίας.

Το Ρωσικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης (VTsIOM) ανέφερε πως η δημοτικότητα του Πούτιν έφθασε το 89,9% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο από το προηγούμενο υψηλό, 89,1%, τον Ιούνιο. Τον Ιανουάριο του 2012, είχε τοποθετήσει τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου στο 58,8%.

“Ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο υποστήριξης για το έργο του ρώσου προέδρου συνδέεται, κατά πρώτον, με τα γεγονότα στη Συρία, με τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε τρομοκρατικές θέσεις εκεί”, ανέφερε σε δήλωσή του το VTsIOM.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 εξόδους εναντίον περισσότερων από 690 στόχων στη Συρία από την 30ή Σεπτεμβρίου, μια εκστρατεία στην οποία η κρατική τηλεόραση έχει δώσει τεράστια κάλυψη.

Πριν από τα αεροπορικά πλήγματα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Ρώσοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τους κινδύνους μιας ανάμειξης του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ωστόσο, έδειξε πως το 72% έχει μια ευρέως θετική γνώμη για τη ρωσική αεροπορική εκστρατεία.

Ο Πούτιν, η τρίτη προεδρική θητεία του οποίου λήγει το 2018, απολαμβάνει ποσοστό δημοτικότητας άνω του 80% για περισσότερο από ενάμισι χρόνο, ανέφερε το VTsIOM.

Το άλλο κύριο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων της χώρας, το Κέντρο Levada, που δεν συνδέεται με το Κρεμλίνο, έχει καταγράψει επίσης ισχυρή υποστήριξη για τον Πούτιν, λέγοντας ότι είχε ποσοστό αποδοχής 83% τον Αύγουστο φέτος.

Το VTsIOM ανέφερε πως το ποσοστό του Πούτιν άρχισε να καταγράφει σημαντική αύξηση από την άνοιξη του περασμένου έτους, μια περίοδο που συμπίπτει με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ο Πούτιν, που οι λόγοι και τα έργα του κυριαρχούν στη δημόσια τηλεόραση, απ΄όπου ενημερώνεται η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων, δεν έχει ακόμη πει κατά πόσον σκοπεύει να είναι υποψήφιος για τέταρτη προεδρική θητεία το 2018. Αν το αποφασίσει, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024, σημειώνει το πρακτορείο Ρότερς.

Το VTsIOM πήρε συνεντεύξεις από 1.600 ανθρώπους σε 130 διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας στο διάστημα 17-18 Οκτωβρίου. Ανέφερε πως το περιθώριο λάθους δεν είναι μεγαλύτερο από συν/πλην 3,5%.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews