Ελλάδα

Σταθάκης στην Corriere della Sera:Υπάρχει συμφωνία-Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δόση

Σταθάκης στην Corriere della Sera:Υπάρχει συμφωνία-Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δόση

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε σημερινή του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μεταξύ άλλων τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, προβλέποντας μάλιστα ότι θα κλείσει εντός λίγων ημερών. Παράλληλα τονίζει ότι θα ακολουθήσει Eurogroup για να εγκριθεί η χρηματοδότηση ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα για τη δόση.

Εν τω μεταξύ σε ερώτηση της εφημερίδας για το εάν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο υπουργός Οικονομίας απαντάει ότι: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης».

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρει ότι «η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της».

«Υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου ή να ‘πακεταριστούν μαζί ‘ σειρά δόσεων;» ρωτάει η δημοσιογράφος Μαρία Σερένα Νατάλε με τον υπουργό να απαντάει ότι: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τέτοια ανάγκη. Κανένας κίνδυνος», απαντά ο κ. Σταθάκης και καθιστά, παράλληλα, σαφές ότι «το νήμα που ακολουθούμε είναι μια πολιτική η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλισθεί, συγχρόνως, η φορολογική βιωσιμότητα».

«Θέλουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2015 ζητάμε το 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% εντός του 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος» υπογραμμίζει ο Γιώργος Σταθάκης.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος  στα «κόκκινα δάνεια» επισημαίνει, ότι η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Βασίζεστε σε μια ελάφρυνση του χρέους, πώς;» ρωτά στη συνέχεια η απεσταλμένη της «Corriere». με τον υπουργό να απαντά αναλυτικά και υπογραμμίζει: «Το δάνειο του ΔΝΤ ανέρχεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους τόκους πρέπει να επιστρέψουμε 20. Θα σεβαστούμε όλες τις δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τομείς παρέμβασης, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα οποία μπορεί να επιμηκυνθούν τα περιθώρια λήξης ή να αναθεωρηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα πληρωμής μετά το 2022».

«Μια αναδιάρθρωση;» ρωτά η δημοσιογράφος. «Ναι, μια συμφωνία επί της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το τέλος του Ιουνίου», απαντά ο υπουργός.

Σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Σταθάκης δηλώνει: «Στην αρχή είχαμε δυσκολίες οι οποίες έχουν ξεπερασθεί. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Παράλληλα, ο υπουργός καθιστά σαφές ότι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να βασισθεί η οικονομική ανάκαμψη είναι «η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η γνώση».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία και τον τομέα των βιοτεχνών, και να γίνουν επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό» τονίζει. Ο υπουργός Οικονομίας εξηγεί, επίσης, ότι τα κύρια εμπόδια είναι «η συνέργεια κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, η αναποτελεσματική κρατική μηχανή, το καταπιεστικό φορολογικό σύστημα» και καταλήγει: «Δεν μ΄αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα θέλουμε να το προσπαθήσουμε».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews