Ελλάδα

Σταθάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία

Σταθάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα φτάσει άμεσα σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Η συμφωνία θα κλείσει την εβδομάδα του Πάσχα», δήλωσε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο της συμφωνίας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη.

«Η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» πρόσθεσε ο Γιώργος Σταθακης. Σημείωσε πως θα επαναφέρει το παλιό σύστημα για δυο Κυριακές το χρόνο και συζητά να επιτρέψει στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές τον χρόνον στις περιόδους των εκπτώσεων.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση με τη γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλεγεί για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και τον χρόνο παραχώρησης, τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια. Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση.

Σημείωσε, επίσης, ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης έχει καταρρεύσει, γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, είπε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με όσους έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό Φράγκο διευκρίνισε ότι πριν νομοθετήσει το υπουργείο θα περιμένει πρώτα να εκδοθεί μια σχετική απόφαση των δικαστηρίων. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια είπε ότι συζητείται το μοντέλο της δημιουργίας ενός ταμείου που θα λειτουργεί έξω από το τραπεζικό σύστημα γιατί πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, σχετικά με την κατάθεση πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, παρατήρησε ότι «αν η διαδικασία γίνει σωστά και με ανοιχτό ορίζοντα και συντεταγμένα και με πνεύμα ανοιχτών οριζόντων θα ρίξει φως σε μια σημαντική περίοδο».

Πηγή ethnos

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link