Ελλάδα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο χρόνος των εκλογών

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο χρόνος των εκλογών

Απ ότι φάνηκε στην πρώτη σύσκεψη μετά τις ολιγοήμερες διακοπές, που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προωθείται η λύση των εκλογών.

Παρ όλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός αναφορικά με το χρόνο των εκλογών αλλά και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την προσφυγή στις κάλπες.

Οι δύο απόψεις που συγκρούονται είναι είτε η ψήφος εμπιστοσύνης τώρα και να πραγματοποιηθούν εκλογές το Σεπτέμβριο είτε το κλείσιμο της Βουλής, άνοιγμα των θερινών τμημάτων, πέρασμα των εφαρμοστικών, ψήφο εμπιστοσύνης αργότερα και εκλογές των Οκτώβριο ίσως και το Νοέμβριο.

Ωστόσο αν και μετά την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή φαινόταν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς όλες οι πληροφορίες έδειχναν ότι έχει αποφασιστεί η κατάθεση πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης άμεσα και εν συνεχεία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμη και στις 13 Σεπτεμβρίου, χθες, το πρωί, ξαφνικά, υπήρξε η διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων και συνεπώς την αναβολή των εκλογών για Οκτώβριο.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν χθες, τελικά κυβερνητικοί κυκλοι διαμήνυσαν το απόγευμα ότι οι όποιες πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

«Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος» ανέφεραν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα».

Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να λάβει τις όποιες αποφάσεις αφού έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση της συμφωνίας στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφού έχει εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση της πρώτης δόσης του δανείου και έχει αποπληρωθεί η σόση της ΕΚΤ.

Ολα δείχνουν εκλογές το Φθινόπωρο

Από την άλλη πλευρά αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού φαίνεται ότι απορρίπτεται από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο μεγάλο όσον περνούν οι μέρες η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει δεδομένη.

Η διεξαγωγή των εκλογών θα μπορούσε να γίνει σε μια από τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, ακόμη και του Νοεμβρίου, καθώς οι περισσότερες εισηγήσεις συγκλίνουν σε αυτό.

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την προσφυγή στις κάλπες

1. 13 ή 27 Σεπτεμβρίου

Για να γίνουν εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό, ενώ σε περίπτωση που το Μαξίμου επιλέξει αυτή τη λύση δεν θα μπορέσει να κάνει πριν το Εκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο.

Ετσι, λοιπόν για το Σεπτέμβριο πιο πιθανή ημερομηνία μοιάζει η 27η Σεπτεμβρίου με δεδομένο ότι μόνο αν επιλεγεί αυτή η λύση θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, βέβαια.

2. Εκλογές τν Οκτώβριο

Εάν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να μην προσφύγει στις κάλπες άμεσα και επικρατήσει το σενάριο του κλεισίματος της Ολομέλειας και της έναρξης λειτουργίας των θερινών τμημάτων της Βουλής, για να μπορέσει να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς πριν την πρώτη εξιολόγηση του προγράμματος τότε οι εκλογές πάνε μοιραία για Οκτώβριο.

Όμως σε αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές εντάσσοντας στο προεκλογικό της πρόγραμμα και την επιχειρηματολογία για το Χρέος που ως τότε θα έχει ανοίξει.

Σε αυτό το σενάριο ως πιθανές ημερομηνίες μοιάζουν 18η και η 25η Οκτωβρίου.

3. Εκλογές τον Νοέμβριο

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση των θερινών τμημάτων, στις 5 Οκτωβρίου, που θα συγκληθεί ξανά η Ολομέλεια η διεξαγωγή των εκλογών θα μεταφερθεί είτε την 1η ή την 8η Νοεμβρίου.

Δηλαδή λίγο πριν τον χρόνο που παραδοσιακά ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που είναι ουσιαστικά και το deadline για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ποιοι εισηγούνται αναβολή των εκλογών για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο

Οσοι εισηγούνται τη λύση εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζεται προσωρινά το πολιτικό και εσωκομματικό τοπίο ενώ δίνεται και ο χρόνος για ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – εντός του Σεπτεμβρίου – όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για «συμβίωση» ή «διαζύγιο» με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ποιοι εισηγούνται εκλογές άμεσα

Αυτοί που εισηγούνται “εκλογές τώρα” υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αξιοποιήσει την συγκυρία, να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην «σέρνεται» η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες.

Ποι η στάση των δανειστών 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει τους δανειστές με αποφάσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η δική τους άποψη καθώς όπως έχουν αφήσει να διαφανεί σαφώς, οι πιστωτές θέλουν να περάσουν πρώτα οι εφαρμοστικοί νόμοι από την Βουλή και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews