Κόσμος

Στη Λαμπεντούζα ο Μπαρόζο – Στόχος μια επίχειρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Στη Λαμπεντούζα ο Μπαρόζο – Στόχος μια επίχειρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Οι Ευρωπαίοι καλούνται να οργανώσουν μια ευρεία επιχείρηση “ασφάλειας και διάσωσης” στη Μεσόγειο για να απαντήσουν στη συγκίνηση που προκλήθηκε από την τραγωδία της Λαμπεντούζα, χωρίς πάντως να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική τους στο θέμα του ασύλου.

“Θα προτείνω στα κράτη μέλη να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία”, ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ κατά την άφιξή της σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.

 

Η Μάλστρεμ θα συνοδεύσει αύριο, Τετάρτη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 249 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ναυάγησε το σκάφος που τους μετέφερε.

Οι ιταλοί δύτες ξανάπιασαν δουλειά σήμερα το πρωί για να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων και οι αρχές ανακοίνωσαν πως σήμερα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα άλλα 13 πτώματα, έξι γυναικών, έξι ανδρών και ενός παιδιού. Εξάλλου δύο πλοία έσωσαν στα ύδατα της Σικελίας πάνω από 400 νέους μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι περισσότεροι από τους οποίους λένε πως είναι Σύροι.

 

Παράλληλα η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 35χρονου Τυνήσιου Χάλεντ Μπενσαλάμ, ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής ανθρώπων και θεωρείται ο “πλοίαρχος” του πλοίου που ναυάγησε.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα κληθούν να παράσχουν πλοία, αεροπλάνα και κυρίως χρήματα ώστε να επιτραπεί στην Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή.

 

Η Frontex, η οποία επέτρεψε να σωθούν χιλιάδες ζωές τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έχει ίδια μέσα και ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί στο όνομα της λιτότητας που επιβάλλεται εξαιτίας της κρίσης. Η Μάλστρεμ αναγνώρισε πως ένα από τα πρώτα αιτήματα που θα υποβληθούν στα κράτη, θα είναι το αίτημα να συνεισφέρουν ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της Frontex, ο οποίος μειώθηκε στα 118 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 85 εκατ. φέτος.

 

Η Frontex περιμένει μια πολιτική συμφωνία των υπουργών για να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση αυτή. Το δεύτερο στάδιο θα είναι ο εντοπισμός των απαραίτητων μέσων για να διατυπωθεί στη συνέχεια έκκληση για συνεισφορές.

“Είναι ένα καλό συγκεκριμένο σημάδι”, σχολίασε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. “Ζητούμε η Ευρώπη να μας βοηθήσει για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές”, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η Λαμπεντούζα “είναι επίσης ένα σύνορο της ΕΕ”.

 

Αυτού του είδους η επιχείρηση “δεν χρησιμεύει παρά μόνο σε βάθος χρόνου”, προειδοποίησαν πάντως πολλές ευρωπαϊκές πηγές. “Πρόκειται για αφέλεια”, είπε ένας διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Θα γίνουμε περαματάρηδες. Μόλις επισημαίνονται τα σκάφη της Frontex, τα πλεούμενα (με τους μετανάστες) θα βγαίνουν στη θάλασσα” για να τα διασώσουν, εξήγησε.

 

Σύμφωνα με τον εν λόγω διπλωμάτη, η λύση “βρίσκεται στον έλεγχο των ακτών της Λιβύης και της Τυνησίας από τις αρχές των χωρών αυτών για να εμποδίζονται οι απόπλοι”.

 

Η ανακοίνωση για την επιχείρηση της Frontex επιτρέπει να γίνονται λιγότερο ορατές οι αρνήσεις που αντέταξαν σήμερα οι χώρες της βόρειας Ευρώπης στα αιτήματα για αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τη χορήγηση ασύλου.

 

πηγή: newsit.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews