Κοινωνία

Στη Βουλή με χειροπέδες και εν μέσω αντιδράσεων οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές

Στη Βουλή με χειροπέδες και εν μέσω αντιδράσεων οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε η μεταγωγή των δύο προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα, στη Βουλή, προκειμένου να υπερασπισθούν εαυτούς στη συζήτηση για τη άρση της ασυλίας τους.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι έως τις 13:00 το μεσημέρι έχει απαγορευθεί η είσοδος των πολιτών στο Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας εν ενεργεία βουλευτές μεταφέρθηκαν στη Βουλή με χειροπέδες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οι δύο βουλευτές έφθασαν στη Βουλή από τις φυλακές με κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήλθαν στο υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου του κοινοβουλίου.

Αυτήν την ώρα οι δύο βουλευτές οδηγούνται από τη φρουρά της Βουλής,  στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου

Αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Χρυσή Αυγή προκάλεσαν τα μέτρα ασφαλείας με την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε πολίτες έως τις 13:00, όση ώρα δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση για την άρση ασυλιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και οι προφυλακισμένοι Γιώργος Γερμενής και Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κόμματός της για το μέτρο, κάνοντας λόγο για «ατόπημα και αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές.

Ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Καλαντζής, διευκρίνισε ότι η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη μετά τη μία το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι είναι μέτρο και όχι απαγόρευση.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε ότι «κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους γονείς των βουλευτών για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Αν η ΝΔ θέλει να το παίζει χούντα, κλείστε και το κανάλι της Βουλής, κλείστε και τη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιδιάρης.

Η διαδικασία

Ο προσωρινά κρατούμενος βουλευτής Γιώργος Γερμενής και ο επίσης προσωρινά κρατούμενος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας – ο οποίος διεγράφη πρόσφατα από τη Χρυσή Αυγή – θα έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου στη διαδικασία.

Οι δύο βουλευτές θα παραστούν στη Βουλή στη διαδικασία συζήτησης του αιτήματος των δικαστικών αρχών τόσο για την άρση της ασυλίας τους, όσο και για την άρση ασυλίας των συναδέλφων τους Νίκου Μίχου και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Η συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 108 παράγραφος 1 εδάφιο 2 και επομένως το λόγο δικαιούται να πάρει ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του.

Ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη ή η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.

Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων.

Για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας, καταρτίζεται ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία.

Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος) η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή tanea

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews