Ελλάδα

Στις 01:30 ξεκινάει η Ολομέλεια της Βουλής

Στις 01:30 ξεκινάει η Ολομέλεια της Βουλής

Συγκαλείται στις 01:30 η Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Πιο συγκεκριμένα έπειτα από τη διεξαγωγή δύο ψηφοφοριών η Διάσκεψη αποφάσισε να αρχίσει απόψε η συζήτηση στην Ολομέλεια (01:30) και όχι το πρωί.

Στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ της άμεσης έναρξης της συζήτησης και ολοκλήρωσής της στις 03:00 ψήφισαν 10 μέλη της Διάσκεψης, 8 ψήφισαν υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση στην Βουλή και να είναι διάρκειας 10 ωρών, ενώ δύο επέλεξαν «παρών».

Ωστόσο, τέθηκε θέμα απόλυτης πλειοψηφίας (11 ψήφοι) σε σύνολο 20 μελών από την ΠτΒ (που έχει ψήφο διπλής ισχύος), λόγος για τον οποίο διεκόπη η συνεδρίαση.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος αρχικά πρότεινε να αρχίσει η συζήτηση το πρωί, συντασσόμενος με την θέση της προέδρου της Βουλής. Παρ ολα αυτά στη συνέχεια ζήτησε να υπερισχύσουν οι 10 ψήφοι, δηλαδή να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια.

Τελικά ακολούθησε και δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία, επετεύχθη η πλειοψηφία των 11 με ψήφο του κ. Μητρόπουλου.

Ποιές ήταν οι προτάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

«Θα ήταν σκόπιμο μετά τη μεγάλης διάρκειας συζήτηση στις Επιτροπές, να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Η πρόταση του κ. Φίλη ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια να ξεκινήσει το αργότερο στις 11:30 και να ολοκληρωθεί στις 03:00. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.

Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.

Η Διασκεψη άρχισε στις 22:40, ενώ μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το εάν θα εισαχθούν οι δύο τροπολογίες που προκάλεσαν αντιδράσεις στη Βουλή. Εισήγηση της Επιτροπής είναι να μην εισαχθούν στην Ολομέλεια (κάτι που θα αποφασίσει το Σώμα).

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews