Ελλάδα

Στις 19.00 το απόγευμα τα πρώτα exit polls

Στις 19.00 το απόγευμα τα πρώτα exit polls

Ο μηχανισμός συλλογής στοιχείων του exit poll άνοιξε στις 07:00 το πρωί ενώ δύο ώρες αργότερα ξεκίνησε η συλλογή των αποτελεσμάτων από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια στο κέντρο συλλογής πληροφοριών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπου τίθενται υπό επεξεργασία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, τo exit poll θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα για τις εθνικές εκλογές.

Αναφορικά, με το κρίσιμο θέμα της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος σημείωσε ότι αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με το exit poll, «η ένδειξη είναι ότι δεν θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Εν τω μεταξύ το διακαναλικό exit poll, που διενεργείται για πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς από αντίστοιχες εταιρείες δημοσκοπήσεων,θα δώσει μια πρώτη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, το οριστικό αποτέλεσμα του exit poll θα ακολουθήσει στις 20:00, αφού θα έχει προηγηθεί η επεξεργασία των τελευταίων απαντήσεων από τα ερωτηματολόγια και θα έχουν ενσωματωθεί και κάποια πρώτα στοιχεία από πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα.

Παράλληλα, η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 21:00 με 21:30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το διακαναλικό exit poll εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων και έχουν στηθεί 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια.

Συνολικά, αναμένεται να συμπληρωθούν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

MEGA: Στις 19.00 ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν και αναλύουν το exit poll.

ALPHA: Στις 19:00, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MΑRC, Θωμάς Γεράκης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του exit poll.

ΑΝΤ1: Στις 19:00, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πανελλαδικών exit poll.

STAR: Στις 19:00 ακριβώς, ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος, θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

ΣΚΑΪ: Στις 19.00 η εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον εκλογικό αναλυτή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη.

Exit poll: Στήθηκαν 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με το Mega για το exit poll εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές και από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων. Για την ψηφοφορία στο exit poll τοποθετήθηκαν 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. Συγκεκριμένα 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι ψηφοφόροι θα συμπληρώσουν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

Πως πραγματοποιείται η  ψηφοφορία στο exit poll

Αφού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο του exit poll που ρίχνουν σε ειδική κάλπη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν τι ψήφισαν σήμερα και κάποια άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν η ψήφος τους σχετίζεται με παραμονή στο ευρώ ή αποδοκιμασία του μνημονίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ηλία Νικολακόπουλου στο Mega, στις 12 το μεσημέρι «μέχρι στιγμής η ροή είναι πολύ ικανοποιητική», ενώ αναφερόμενος στην αποχή είπε πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με το exit poll, αλλά «η ένδειξη είναι ότι δεν θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews