Κόσμος

Στις 2 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ταϊλάνδη

Στις 2 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ταϊλάνδη

Στη διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας προχώρησε η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα έπειτα από την μαζική παραίτηση των βουλευτών του κόμματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Το κυβερνών κόμμα στην Ταϊλάνδη δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα θα ηγηθεί του Puea Thai Party στις επερχόμενες εκλογές, μετά τη διάλυση σήμερα του κοινοβουλίου από την πρωθυπουργό και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση.

«Σίγουρα θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές, καθώς εργάζεται μαζί με το κόμμα επί μακρόν. Ζητήσαμε τη διάλυση του κοινοβουλίου γιατί είμαστε βέβαιοι για τη δύναμή μας. Θέλουμε το Δημοκρατικό Κόμμα να μετάσχει στις εκλογές και όχι να παίζει παιχνίδια στο δρόμο», δήλωσε ο Τζαρουπόνγκ Ρουανγκσουβάν, επικεφαλής του Puea Thai Party, του κόμματος της Γινγκλούκ.

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διάλυση του κοινοβουλίου ήρθε λίγο αφότου υπήρξε η μαζική παραίτηση των βουλευτών του κόμματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

«Σε αυτό το στάδιο, όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιτίθενται στην κυβέρνηση, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιστραφεί στους πολίτες της Ταϊλάνδης η εξουσία και να πάμε σε εκλογές. Έτσι, θα αποφασίσουν οι πολίτες οι πολίτες της Ταϊλάνδης» είπε η πρωθυπουργός Γινγκλούκ μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματός της.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε σήμερα, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα να διαλύσει το κοινοβούλιο ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα γίνουν πιθανότατα στις 2 Φεβρουαρίου του 2014.

«Είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να διεξαχθούν στις 2 Φεβρουαρίου, εντός της προθεσμίας των 60 ημερών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σόντρι Σαταγιατάμ.

Την ίδια ώρα, περί τους 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, μετείχαν σήμερα το πρωί στις διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη και την αντικατάστασή της από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο».

«Περί τους 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις 10.30′ τοπική ώρα (05.30΄ώρα Ελλάδος) στη Μπανγκόκ», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα.

«Οι υποστηρικτές μου θέλουν περισσότερα από μια απλή διάλυση της βουλής», δήλωσε ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του «συστήματος Τακσίν», τόνισε.

Ο Θαουγκσουμπάν ηγείτο σήμερα των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στην έδρα της κυβέρνησης και αρκετές χιλιάδες μεταξύ αυτών έφθασαν ήδη έξω από αυτήν.

Οι διαδηλωτές αποτελούν μια ετερόκλητη συμμαχία των αστών της Μπανγκόκ –οι οποίοι αποτελούν τη μεσαία τάξη και υποστηρίζουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα– και φιλοβασιλικών ομάδων, με κοινά σημεία το μίσος για τον Τακσίν και τον φόβο για την εξέλιξη που θα έχει η κοινωνία.

Το κίνημα έλαβε διαστάσεις από τα τέλη Νοεμβρίου, με την κατάληψη πολλών υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ έως και 180.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους. Το κίνημα εξέλαβε ριζοσπαστικό χαρακτήρα πριν από μια εβδομάδα με τις απόπειρες κατάληψης της έδρας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Στην πρωτεύουσα, νέα οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης.

Σήμερα θα είναι η «ημέρα της κρίσης», δήλωσε ο Σουθέπ, η πρόταση του οποίου η κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο» δέχεται επικρίσεις για τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα.

Η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε από ένα νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα επέτρεπε την επιστροφή του Τακσίν, του πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και ζει εξόριστος για να μην φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη όπου κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική απάτη.

Παρότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη Γερουσία, η αρχική διαμαρτυρία εντάθηκε.

Ο πολυεκατομμυριούχος Τακσίν, που κατηγορείται ότι συνεχίζει να ελέγχει τα πολιτικά πράγματα μέσω της αδελφής του Γινγκλούκ, διχάζει τη χώρα μεταξύ του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και στις πόλεις του φτωχού βόρειου και βορειοανατολικού μέρους της χώρας που τον λατρεύει και της ελίτ της Μπανγκόκ που τον θεωρεί απειλή για τη μοναρχία.

Πηγή kathimerini.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews