Κόσμος

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στις χωματερές συνεχίζει να καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων στη χώρα μας και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση από το τέλος

Στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στις χωματερές συνεχίζει να καταλήγει το 82% των αστικών αποβλήτων στη χώρα μας και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση από το τέλος. Έχει καλύτερες επιδόσεις μόνο από τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Κροατία και τη Λετονία.

Την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε 16%, κομποστοποιήθηκε το 2% και ενταφιάστηκε το 82% των αστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2012, στις χώρες της ΕΕ, το 42% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (27% και 15% αντιστοίχως), το 34% ενταφιάστηκε και το 24% αποτεφρώθηκε.

Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%). Όσον αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στη Δανία και τη Σουηδία (52%), στην Ολλανδία (49%), στο Βέλγιο (42%) και στο Λουξεμβούργο (36%).

Εξάλλου, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 492 κιλά σκουπιδιών το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο. Τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Δανοί (668 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (663 κιλά), οι Λουξεμβούργιοι (662 κιλά) και οι Γερμανοί (611 κιλά).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Στα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Πηγή skai/ Γιώργος Κεραμιτζόγλου

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews