Κοινωνία

Στον ανακριτή οι “γονείς” της Μαρίας

Στον ανακριτή οι “γονείς” της Μαρίας

Σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή ο 39χρονος «πατέρας» και η 40χρονη «μητέρα» της μικρής Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά, χωρίς να είναι παιδί τους, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα: ακόμη και αυτό διεθνούς κυκλώματος.

Με αφορμή την ιστορία, ανοίγουν εκατοντάδες υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών, ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον στη Βρετανία.

Σε βάρος του ζευγαριού των Ρομά έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αρπαγή ανηλίκου και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, αφού το ζευγάρι δήλωνε γεννήσεις παιδιών με «ραγδαίο» ρυθμό, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών κατόπιν εντολής εισαγγελέα θα ρίξει φως στην υπόθεση καθώς ίσως αναγνωριστούν από άτομα που μπορούν να βοηθήσουν τις έρευνες και πιθανόν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των βιολογικών γονιών του κοριτσιού.

Σημειώνεται πως οι Ρομά υποστηρίζουν ότι έχουν μαζί τους το παιδί από πολύ μικρή ηλικία και ότι το εγκατέλειψε σε αυτούς η βουλγάρα μητέρα της, αφού δεν μπορούσε να τη φροντίσει. Απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι εκμεταλλεύονταν την μικρή και τονίζουν ότι την φρόντιζαν, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν κοντά στην οικογένεια και περίοικους, στην περιοχή των Φαρσάλων.

Έρευνες προς κάθε κατεύθυνση

Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες σε κάθε κατεύθυνση, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις ανήλικων παιδιών, την Ιντερπολ αλλά και με τις υγειονομικές αρχές.

Ήδη ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες για εμπόριο παιδιών, ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνουν και ειδικές εξετάσεις DNA. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος, τα μέλη του οποίου φέρνουν στην Ελλάδα έγκυες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν και στη συνέχεια τους παίρνουν τα παιδιά για να τα πουλήσουν. Έρευνες θα γίνουν και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας.

Ερευνώνται και περιστατικά που είχαν καταγγελθεί παλιότερα, στην Αθήνα, για μωρά αλλοδαπών γυναικών, που γεννήθηκαν δήθεν νεκρά και όταν ανοίχτηκαν τα φέρετρα, βρέθηκαν άδεια.

Βίντεο που δείχνουν εκμετάλλευση;

Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ στη Λάρισα βρίσκονται και συνεργεία ξένων ΜΜΕ, όπως της βρετανικής Daily Mail που σήμερα δημοσιεύει πρόσφατο βίντεο της μικρής Μαρίας να χορεύει σε μία εκδήλωση με τους τσιγγάνους συγγενείς της.

Είναι το δεύτερο βίντεο στο οποίο το κοριτσάκι εικονίζεται να χορεύει. Το πρώτο, τραβήχτηκε σε ηλικία περίπου δύο ετών και δείχνει την «μητέρα» να την παρακινεί να χορέψει, στρέφοντας το κεφάλι της προς την κάμερα. Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην φροντίδα του οποίου βρίσκεται το κορίτσι, οι Ρομά εκμεταλλεύονταν την εξωτερική της εμφάνιση και την έβαζαν να χορεύει «σαν εκπαιδευμένη αρκούδα» και να ζητιανεύει.

Σύμφωνα με υπεύθυνους από το ίδρυμα, το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Φροντίζει καλά τον εαυτό της, παίζει με κούκλες και ο ύπνος της δεν παρουσιάζει διαταραχές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν. Προσθέτουν επίσης πως δείχνει ενδιαφέρον για επικοινωνία με τα άλλα παιδιά που φιλοξενεί το «Χαμόγελο».

«Φτερά» στις ελπίδες εκατοντάδων γονιών

Η υπόθεση της Μαρίας έδωσε «φτερά» στις ελπίδες εκατοντάδων γονιών – Ελλήνων και ξένων – που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 10.000 κλήσεις έχουν δεχτεί οι αρχές από οικογένειες που αναζητούν τα παιδιά τους ή θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Βρετανία για την υπόθεση λόγω των δύο γνωστών υποθέσεων εξαφάνισης παιδιών, του Μπεν Νίνταμ που εξαφανίστηκε στην Κω το 1991 και της Μάντλιν Μακάν που εξαφανίστηκε από την Πορτογαλία το 2007.

Όσον αφορά την περίπτωση του Μπεν, η μητέρα του υποστηρίζει ότι ίσως «βρισκόταν στον ίδιο καταυλισμό με την 4χρονη Μαρία».  Την πληροφορία ότι ο Μπεν κατέληξε σε καταυλισμό είχε δώσει το 1996 ένας Έλληνας, ο Αντώνης Μπέτζιος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα για να αναζητήσει το δικό του παιδί και εντόπισε ένα μικρό με τα χαρακτηριστικά του Μπεν.

«Πάντα πιστεύαμε ότι η απαγωγή του Μπεν είχε γίνει από τσιγγάνους και οι έρευνές μας, κατέληγαν πάντα στη Λάρισα. Ελπίζουμε ότι η έρευνα για την εξαφάνιση του Μπεν θα πρέπει να αρχίσει και πάλι στη Λάρισα σε συνεργασία της Βρετανικής και της Ελληνικής αστυνομίας», είπε η μητέρα του Μπεν.

Επιπτώσεις επί δικαίων και αδίκων;

Σημειώνεται ότι με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας, «Ο Μπεν βρισκόταν στον ίδιο καταυλισμό με την 4χρονη Μαρία» υποστηρίζει η μητέρα του Μπεν Νίνταμ που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 από την Κω, όταν ήταν 2 ετών.

Την πληροφορία ότι ο Μπεν κατέληξε σε καταυλισμό είχε δώσει το 1996 ο Αντώνης Μπέτζιος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα για να αναζητήσει το δικό του παιδί και εντόπισε ένα μικρό με τα χαρακτηριστικά του Μπεν.

Όπως ισχυρίζεται η μητέρα του αγοριού σε συνέντευξη που έδωσε στη Sunday Mirror, με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας, οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί τότε πως οι τσιγγάνοι δεν κλέβουν παιδιά, αποκλείοντας την πιθανότητα να βρίσκεται εκεί.

«Πάντα πιστεύαμε ότι η απαγωγή του Μπεν είχε γίνει από τσιγγάνους και οι έρευνές μας, κατέληγαν πάντα στη Λάρισα. Ελπίζουμε ότι η έρευνα για την εξαφάνιση του Μπεν θα πρέπει να αρχίσει και πάλι στη Λάρισα σε συνεργασία της Βρετανικής και της Ελληνικής αστυνομίας», είπε η μητέρα του Μπεν.

«Παρακαλώ, βοηθήστε να βρω το γιο μου τώρα. Κάποιος πρέπει να αρχίσει να μας δίνει λίγη σημασία. Ο Μπεν είναι πλέον 24 ετών. Έχουν περάσει 22 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Sunday Mirror.

Πηγή nooz.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link