Κόσμος

Τα γκάλοπ «στριμώχνουν» τη ΔΗΜΑΡ

Τα γκάλοπ «στριμώχνουν» τη ΔΗΜΑΡ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς σε διάστημα μόλις τριών μηνών έχει πάρει την κατιούσα, καταγράφοντας χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις.

Τα γκάλοπ «στριμώχνουν» τη ΔΗΜΑΡ

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν ήδη στελέχη και βουλευτές του κόμματος, μετά και τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα στο όριο εισόδου στη Βουλή. Η ηγεσία του κόμματος έχει ξεκινήσει ήδη επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων με κινήσεις διεύρυνσης και πρωτοβουλίες, ενώ κάνει λόγο για μικρή και σύντομη κάμψη της δυναμικής του κόμματος, η οποία θα επανέλθει στα προ του καλοκαιριού δημοσκοπικά ευρήματα.

Ζητούν διάλογο

Στελέχη του κόμματος που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της πλειοψηφίας να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά ζητούν από τον Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την Κεντροαριστερά, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να θέσουν εκ νέου θέμα συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικό σε αυτήν την κατεύθυνση είναι άρθρο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Β. Οικονόμου που φιλοξένησε το «Εθνος» και στο οποίο εκφραζόταν η άποψη ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί σε αυτήν την κρίσιμη φάση διεκδικήσεων να απουσιάζει από την κυβέρνηση.

Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση επέφερε, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης, πτώση των ποσοστών της

Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση επέφερε, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης, πτώση των ποσοστών της

 

Παρόμοιες θέσεις εκφράζουν και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γεράσιμος Γεωργάτος και Σταύρος Λειβαδάς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη μειοψηφούσα τάση, η οποία, μετά την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, εξέφρασε τη διαφωνία της με δημόσιο κείμενο, το οποίο υπέγραψαν πάνω από 174 μέλη και στελέχη του κόμματος.

Διαφωνών, αλλά σε ρόλο «ισορροπιστή» είναι και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εκφράζει διαφωνίες για την πολιτική που έχει επιλεγεί στο θέμα των συμμαχιών.

Πρωτοβουλία

Διαφωνίες για το θέμα της πολιτικής των συμμαχιών εκφράζει και ο γραμματέας του κόμματος, Σπ. Λυκούδης

Διαφωνίες για το θέμα της πολιτικής των συμμαχιών εκφράζει και ο γραμματέας του κόμματος, Σπ. Λυκούδης

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται πως επιμένουν στη στρατηγική για συνεργασία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης προτείνει τη δημιουργία ενός διευρυμένου πολιτικού πόλου, που θα μπει σφήνα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συμπεριλαμβάνει δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΔΗΜΑΡ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως τη «διακήρυξη των 50», που θα δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Το σίγουρο είναι ότι το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, πιθανόν τον Δεκέμβρη, θα συμπέσει με τις έντονες διεργασίες και ζυμώσεις που αναπτύσσονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές.

ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ

Συνάντηση Κουβέλη – Λοβέρδου

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου ΔΗΜΑΡ και «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», καθώς υπήρξε σύμπτωση απόψεων του Φώτη Κουβέλη με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ έγινε ένα πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», ο οποίος σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη «προσδιορίζεται με την αντίθεσή του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με την αντίθεσή του στη δημαγωγία, τον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας ή της στάσης πληρωμών».

Κριτήρια

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε πάντως ότι η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού «δεν μπορεί να γίνει γενικά και αόριστα, αλλά στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών και στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου για την παρούσα κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας».

Η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Λοβέρδο πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» στους Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά προκειμένου να συζητήσουν για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θεωρεί θεμέλιο λίθο για τα επόμενα βήματα συνεννόησης.

Πηγή ethnos.gr/ Παναγιώτης Τσούτσιας

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews