Εκδηλώσεις

Τα κύματα της Λυρικής επέστρεψαν – Οι παραστάσεις που έρχονται

Τα κύματα της Λυρικής επέστρεψαν – Οι παραστάσεις που έρχονται

Με τους ήχους από τις άριες που συνδέθηκαν με τη Μαρία Κάλλας να αντηχούν ακόμη στους δρόμους της Αθήνας που δέχθηκαν πλήθος κόσμου την προηγούμενη Κυριακή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε το πρόγραμμα της περιόδου που μόλις αρχίζει, αλλά και μας προϊδέασε ότι σε ένα μήνα θα παρουσιάσει τους άξονες καλλιτεχνικής δράσης της Λυρικής μέχρι και το 2016 οπότε θα μπει στην ομορφότερη όπερα στον κόσμο που σχεδιάζει ο Renzo Piano στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από τις 25 Οκτώβρη η Λυρική ανοίγει πάλι αυλαία όχι μόνο στο Ολύμπια, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής με μια καταιγίδα παραστάσεων που έρχεται να αναδείξει τους κορυφαίους αντρικούς ρόλους του λυρικού θεάτρου, αλλά και τους κορυφαίους Ελληνες σκηνοθέτες. Αξίζει να σημειωθεί πως το αθηναϊκό κοινό θα συναντήσει ξανά τον Γιάννη Χουβαρδά, τον διευθυντή και επιτυχημένο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που αποχώρησε την άνοιξη εν μέσω συγκίνησης και αγωνίας για το μέλλον του θεάτρου. Ο Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ στο Ηρώδειο. Ομως η χρυσή ομάδα των σκηνοθετών συμπεριλαμβάνει τον διεθνή Γιάννη Κόκκο που πέρυσι σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε το επικό έργο Ιπτάμενος Ολλανδός στο Ηρώδειο (ήταν η πρώτη φορά που ο κορυφαίος δημιουργός παρουσίασε τη δουλειά του στην Εθνική Λυρική Σκηνή της χώρας του), τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον νεαρό σε ηλικία αλλά ήδη πρωτοπόρο σκηνοθέτη οπερατικών θεαμάτων Αλέξανδρο Ευκλείδη και μια σπουδαία νεαρή Ελληνίδα με διεθνή καριέρα: την Ροδούλα Γαϊτάνου.

Οσον αφορά στην ωδή στους αντρικούς χαρακτήρες, δήλωσε χθες μεταξύ άλλων ο Μύρων Μιχαηλίδης: «Ένας από τους βασικούς άξονες του προγραμματισμού είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου. Πέντε εμβληματικοί ανδρικοί χαρακτήρες της λογοτεχνίας και της όπερας θα προκαλέσουν τα έντονα συναισθήματα του κοινού. Ο Ριγολέττος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλλος και ο Ντον Τζοβάννι καλούνται να καταδείξουν ότι παρά την επικράτηση των διάσημων θρυλικών οπερατικών ηρωίδων των μεγάλων συνθετών, η όπερα μπορεί κάλλιστα να είναι και ..ανδρική υπόθεση. Ο Τζουζέππε Βέρντι δεσπόζει στο πρόγραμμα, με αφορμή το έτος Βέρντι. Εκτός από την αναβίωση του Ριγολέττου του Νίκου Πετρόπουλου τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει σε νέες παραγωγές τις δύο σαιξπηρικές τραγωδίες του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, που αποτελούν ορόσημα δύο διαφορετικών δημιουργικών του φάσεων. Αν και τα έργα του Σαίξπηρ ενέπνευσαν πολυάριθμους συνθέτες, τα δύο αυτά έργα του Βέρντι – ο οποίος είχε μια σχέση ζωής με το έργο του Άγγλου ποιητή – αποτελούν χωρίς αμφιβολία τις συγκλονιστικότερες μεταφορές τους στην όπερα. Πρόκειται για τον Μάκμπεθ σε σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι τον Ιανουάριο στο Μέγαρο και τον Οθέλλο του Γιάννη Κόκκου τον Ιούλιο στο Ηρώδειο.»

Η υπόσχεση που έδωσε όμως και που προκαλεί αγωνία αλλά και δείχνει πως υπάρχει στιβαρός προγραμματισμός και οργάνωση, είναι πως τον προσεχή μήνα θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες της τριετίας 2014-2017. Πρόκειται για τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου της μετάβασης, της δοκιμαστικής περιόδου στο νέο κτίριο, καθώς και για την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο της επίσημης έναρξης λειτουργίας στο ΚΠΙΣΝ.

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews