Κοινωνία

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για την ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για την ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ

Με φουλ τις μηχανές δουλεύει την τελευταία εβδομάδα η καπνοβιομηχανία της Θράκης. Ανοίγουν νέες αγορές στο εξωτερικό, στα σκαριά νέα προϊόντα. Τι απαντά η διοίκηση στις κατηγορίες των εργαζομένων

Μέσα στο επόμενο διάστημα η η νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, υπό την ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη, θα αποδείξει με έργα, δηλαδή με νέα προϊόντα, ότι  σκοπεύει να αναπτύξει την εταιρεία, ενώ σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω δήλωσε στη Voria.gr o νομικός σύμβουλος της επιχείρησης, Στέργιος Γιαλάογλου, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες των εργαζομένων, στο ότι δηλαδή η διοίκηση δεν επενδύει στην εταιρεία και την υπολειτουργεί στο 20%-25% της δυναμικότητάς της.

«Πράγματι όπως πληροφορηθήκαμε από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και τη  διοίκηση της Πειραιώς, ο δανεισμός που υπερέβαινε τα 90 εκατ. ευρώ, αναδιαρθρώθηκε και η εταιρεία οφείλει πλέον από παλαιά δάνεια, 15 εκατ. ευρώ.  Το ποσό αυτό θα εξοφληθεί σε διάστημα 5ετίας,  με ισόποσες δόσεις.  Με τη λογιστική αποτύπωση της μείωσης του δανεισμού, θα πρέπει εντός ενός έτους, να γίνει και η αύξηση κεφαλαίου, ενώ πολύ συντομότερα, σε διάστημα ενός μηνός, θα καταβληθεί το 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλεται από παλαιότερα στη ΣΕΚΕ», είπε ο κ. Γιαλάογλου για να προσθέσει:

«Το εργοστάσιο δεν υπολειτουργούσε γιατί αυτή ήταν η επιλογή της διοίκησης. Υπολειτουργούσε λόγω των αλλεπάλληλων απεργιών και στάσεων εργασίας. Αναγκασθήκαμε δύο φορές να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε να κηρυχθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Η πιο πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου».

Σε αυτή την τελευταία εβδομάδα, που η εταιρεία λειτουργεί ομαλά, το εργοστάσιο δουλεύει σε τρεις βάρδιες για να ανταποκριθεί σε παραγγελίες από το εξωτερικό. Με τη Donskoy Tabak νέο μέτοχο και μάνατζερ, όπως είπε ο κ. Γιαλάογλου, έχουν ανοίξει αγορές στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Τουρκμενιστάν για τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ, ενώ μόνο από την παραγωγή Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, ο τζίρος όλης της φετινής χρονιάς θα είναι αυξημένος σε σχέση με εκείνο του 2012 (ήταν για τον όμιλο στα 19 εκατ. ευρώ), κατά 20%.

Για τη ΣΕΚΑΠ, η αναδιάρθρωση του δανεισμού, είναι μία μεγάλη ανάσα από τα συγκεντρωμένα βάρη του παρελθόντος καθώς η εταιρεία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια (-60,442 εκατ. ευρώ) , ακόμη και με μία πολύ μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, δεν θα μπορούσε να ορθοποδήσει.

Εν τω μεταξύ, από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση, έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες προς παλιούς εργαζομένους που είχαν στραφεί δικαστικά κατά της επιχείρησης  όπως και προς ορισμένους προμηθευτές. Αυτές οι υποχρεώσεις συνολικά είναι περί το 1 εκατ. ευρώ αν και εκφράστηκε επιφύλαξη ως προς το ακριβές ύψους της οφειλής.

Η αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους

Όσον αφορά τις διαφορές με τους εργαζομένους και τα όσα καταγγέλλουν, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας υποστήριξε ότι η διοίκηση, μετά την εμμονή των σωματείων να μη συναινούν στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες, σε «λογικά επίπεδα», αμοιβές, η επιχείρηση αναγκάστηκε να καλέσει τους εργαζόμενους στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

«Το 60% των εργαζομένων έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Δεν ήταν δυνατόν η εταιρεία να καταβάλει κάθε μήνα, για τη μισθοδοσία 250 εργαζομένων, 650.000 – 700.000 ευρώ. Με τις νέες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι παίρνουν καθαρά στο χέρι, ανάλογα με την ειδικότητά τους, από 800 μέχρι 1.200 ευρώ το μήνα. Η διοίκηση έχει καλέσει όσους θέλουν να εργαστούν και να στηρίξουν την επιχείρηση, να το κάνουν στην πράξη», λέει ο ίδιος.

Η διοίκηση Σαββίδη, υπογράμμισε ο κ. Γιαλάογλου, είναι αποφασισμένη να αναπτύξει τη ΣΕΚΑΠ και μέσα σε αυτή την τελευταία εβδομάδα, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Μάλιστα, όπως είπε, η εταιρεία για το επόμενο διάστημα ετοιμάζει μία ευχάριστη έκπληξη, που θα αφορά την παρουσίαση νέων προϊόντων για δυναμική διείσδυση στις αγορές.

Πηγή voria.gr/ της Άννης Καρολίδου

 

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews