Ελλάδα

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρονται στην ΤτΕ-Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρονται στην ΤτΕ-Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται  τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η συγκεκριμένη απόφαση υπογράφεται τόσο από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Αυτό το γεγονός είναι η πρώτη πράξη αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου. Μάλιστα ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο στην περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με το ΠΑΣΟΚ να εκδίδει σχετική ανακοίνωση ενώ το Ποτάμι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση.

ΠΑΣΟΚ: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν αγρότες, ασφαλισμένους και ανέργους”

Χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν Αγρότες, Ασφαλισμένους και Ανέργους, επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους.

Αυτό αποδεικνύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Λαφαζάνη – Μάρδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται στα Δ.Σ. των άλλων Οργανισμών.

Δυστυχώς οι κακοί χειρισμοί που έγιναν στη διαπραγμάτευση και η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε προς τους εταίρους μας, οδηγούν σε κινήσεις πανικού που εντείνουν την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο αποθεματικά που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις ή εισφορές των αγροτών και των ασφαλισμένων.

Καλούμε τους υπουργούς να σταματήσουν άμεσα αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Καλούμε τους εκπροσώπους των αγροτών και των ασφαλισμένων να πάρουν άμεσα θέση. Κανείς δεν επιτρέπεται να σιωπά, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Η ερώτηση του Ποταμιού:

Προς: α) τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: «Διαχείριση ταμειακών υπολοίπων αγροτικών οργανισμών»

Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των αγροτών η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 293, Αριθ. 370/22240, 27/02/2015) σύμφωνα με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρονται από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκείμενου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εν λόγω ταμειακά αποθέματα ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνεται η ολοένα διογκούμενη φημολογία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αναθέσει τη διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων πληθώρας κρατικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που παρέχουν την απαραίτητη «ρευστότητα» στον αγροτικό χώρο (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΑ, κ.α.), κεντρικά στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μάλιστα, η λύση που φαίνεται ότι προκρίνεται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, είναι η τοποθέτηση των ταμειακών διαθέσιμων των παραπάνω οργανισμών σε ομόλογα τύπου «repos», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίες ανακύπτουν ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας με τους εταίρους μας.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες «ασφυξίας» στην ρευστότητα των αγροτών, η οποία έχει επιβαρυνθεί ήδη αρκετά εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται σε αρκετές πληρωμές (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) και η οποία αποδίδεται στην κυβερνητική αλλαγή.

Το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η έναρξη της άνοιξης σηματοδοτεί την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου για αρκετές καλλιέργειες στη χώρα μας και η αγορά των εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα κ.α.) αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι (α) η διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων κρατικών οργανισμών αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και (β) η παροχή «ρευστότητας» στους αγρότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθέσει τη διαχείριση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά στην ΤτΕ; Θα υιοθετηθεί παρόμοια στρατηγική και για τους υπόλοιπους αγροτικούς (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΓΑ κτλ) και μη οργανισμούς;

2) Με δεδομένη τη δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ, πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες και επείγουσες υποχρεώσεις της προς τους αγρότες;

3) Πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να καλύψει τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπολοίπων Οργανισμών προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους;

4) Ποιες οι συνέπειες της ανωτέρω απόφασης της Κυβέρνησης στην ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος – Σερρών
Μπαργιώτας Κωνσταντίνος – Λάρισας
Θεοχάρης Χάρης – Β’ Αθηνών
Λυμπεράκης Αντιγόνη – Β’ Αθηνών

2 Μαρτίου 2015

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews